Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1986 abel 1

Een avond met Alex van Warmerdam

Omdat hij kunstkritische duiding wantrouwt, spreekt regisseur, schrijver, theatermaker en schilder Alex van Warmerdam nu zélf over zijn werk. Filmjournalist Gawie Keyser van De Groene Amsterdammer faciliteert het spreken van de maker in het tweezijdig proces genaamd interview, waarbij Van Warmerdam ook zijn keuzefilm zal toelichten, de psychohorrorfilm Under the Skin van Jonathan Glazer.

Alex vanwarmerdam3 man met zwart oor

In de eerdere specials over Van Warmerdam kwam al ter sprake dat de veelzijdige maker vraagtekens zet bij duiding van zijn werk. Ja, er zijn mogelijke inspiratiebronnen aan te wijzen voor zijn films en theaterstukken. Ja, de voorkeur voor messcherpe, strakke stilering is opvallend. En ja, dat zijn hoofdpersonen rond stommelen in een naar geheel eigen logica ingerichte wereld en daarbij gewelddadig worden, valt niet te ontkennen. Maar wat het betékent?

vraagtekens

In het gesprek met filmjournalist en essayist Gawie Keyser spreekt Alex van Warmerdam over de achtergronden van zijn werk en de totstandkoming van de solotentoonstelling 'L”histoire kaputt'. Binnen de klok van 60 minuten zal het publiek nuchter en to the point méér te weten komen of met vraagtekens in het hoofd achterblijven.

under the skin

In Under the Skin van Jonathan Glazer speelt Scarlett Johansson een in netpanty”s gehuld, bevalligbuitenaards wezen op jacht naar mannelijk vlees. Ze rijdt in een witte bestelbus door Schotland en pikt mannen op die op zoek zijn naar een avontuurtje. Geen van de minnaars zal het overleven.

De reden van de moordmissie op aarde blijft in nevelen gehuld. “De kijker is slim genoeg om het allemaal zelf te ontcijferen”, meent Jonathan Glazer (Birth, Sexy Beast), die de uitstapjes van “The Female” (Johansson) afwisselend onderkoeld en sensueel in beeld brengt.

Under the Skin zweeft ergens tussen werkelijkheid en droom, tussen typisch Brits realisme en een sensuele Lynchiaanse nachtmerrie.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Alex van Warmerdam

Een man tilt een groot zwart ding uit een kast, er is een samengesteld meisje en er zijn schepselen in een woud. Eye brengt in de zomer van 2018 nieuw werk van Alex van Warmerdam samen in een speciaal voor het filmmuseum ontworpen tentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Alex van Warmerdam - L'histoire kaputt
1996 de jurk 11 0
Under1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op