Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
El boton de nacar 20000337 st 1 s high

El botón de nácar

Patricio Guzmán / CL, FR, ES, 2015 / 82 min.

Patricio Guzmán brengt de oceaan lang de Chileense kustlijn tot leven. De zee herbergt naar verluidt twee mysterieuze paarlemoeren knopen op de bodem van de oceaan. Winnaar Zilveren Beer filmfestival Berlijn voor Beste Scenario.

El boton de nacar 20000337 ps 1 s high

In deze poëtische documentaire laat meesterdocumentairemaker Patricio Guzmán het water het verhaal van de Chileense geschiedenis vertellen. Gaandeweg de film wordt duidelijk dat de zee ook dienst heeft gedaan als begraafplaats voor de politieke dissidenten die door de junta uit vliegtuigen zijn gegooid.

Naast veel mooie bespiegelingen knoopt El botón de nácar (‘de paarlemoeren knoop’) op subtiele wijze de uitroeiing van de inheemse Patagonische bevolking aan de moorden op de politieke gevangenen onder de junta van Pinochet in de jaren zeventig.

Guzmán doet dat door twee knopen op wonderbaarlijke wijze aan elkaar te verbinden: de knoop waarmee de native Patagoniër Jemmy Button in de negentiende eeuw werd gekocht door een Engelse kapitein, en de knoop van de jas van een verdronken politiek dissident. Die knoop is later teruggevonden op een stuk treinrails dat aan de dissident was bevestigd om hem in zee te verzwaren.

astronomen

En dan voert Guzmán in zijn geraffineerde vertelling ook nog een aantal astronomen op in de extreem droge Atacamawoestijn, die ook weer verknoopt blijken te zijn met de oorspronkelijke bewoners van Patagonië. Ook de astronomen zien de oceaan als iets wat je niet los kunt koppelen van het leven, als een medium tussen de kosmos en de mens, ideeën waar Guzmán ook in zijn vorige film Nostalgia de la luz al aandachtig naar luisterde.

Details

Regisseur

Patricio Guzmán

Productiejaar

2015

Productieland(en)

CL, FR, ES

Originele titel

El botón de nácar

Lengte

82 min.

Taal

Spanish

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

El boton de nacar 20000337 st 2 s high
El boton de nacar 20000337 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op