Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
El sol del membrillo 4

Restored & Unseen: El sol del membrillo

Victor Erice / ES, 1992

Dat het schilderen van een kweepeer in een Spaanse tuin uiterst boeiend is om naar te kijken, bewijst deze in 4K gedigitaliseerde klassieker van Víctor Erice, de meester van de aandachtige blik. Juryprijs op het festival van Cannes. 

El sol del membrillo

Aan het begin van elke herfst schijnt de zon krap twee uur op de kweepeer in de tuin van het atelier van de Madrileense kunstenaar Antonio López Garcia. Elk jaar weer probeert hij het majestueuze licht te vangen in een schilderij. Het schilderproces wordt nauwgezet vastgelegd door Víctor Erice, waarbij de overeenkomsten tussen de beide disciplines – schilderen en filmen – helder aan het licht komen.

subtiel spel

Vanaf het moment dat López Garcia het canvas op de lijst spijkert en voor zijn voeten twee ijzers de grond in slaat om zijn positie achter het doek te fixeren, ontrolt zich een subtiel spel van observatie en enscenering. De eenvoud van Erice”s film is bedrieglijk. Wat eerst lijkt op de registratie van de werkelijkheid (het schilderen van de boom, het filmen van het schilderen), blijkt bij nader inzien onderworpen aan een uitgekiende compositie.

“Wat we hier hebben is de perfecte eenheid tussen gevoelens en ordening”, zegt iemand over het schilderij; een uitspraak die ook op de film van toepassing is. Intussen verglijdt de tijd: tegen december zijn de kweeperen te veel van vorm veranderd om nog model te kunnen staan, en moet de schilder zijn werk staken. Het heroïsche gevecht dat het uiterste vergt van het vakmanschap van zowel cineast als schilder, is ook een gevecht tegen het verglijden van de tijd.

Víctor Erice in Amsterdam

Regisseur Víctor Erice (1940) is op 11 januari in het Rijksmuseum, waar hij een masterclass geeft ter gelegenheid van de tentoonstelling Rembrandt Velázquez – Nederlandse en Spaanse Meesters. In het programma Restored & Unseen vertoont Eye Erice's twee andere speelfilms (El sur en El espíritu de la colmena), in aanwezigheid van de regisseur.

Het Víctor Erice-eerbetoon is een initiatief van Sin Fin Cinema, Amsterdam Spanish Film Festival en Rijksmuseum i.s.m Eye, Instituto Cervantes Utrecht en OBA Amsterdam.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Victor Erice

Productiejaar

1992

Productieland(en)

ES

Originele titel

El sol del membrillo

0

Taal

Spanish

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
El sol del membrillo 3
El sol del membrillo 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op