Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still El topo (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)

El Topo (4K)

Alejandro Jodorowsky / MX, 1968 / 124 min.

De zegetocht van Alejandro Jodorowsky's tweede speelfilm begon eind 1970 in een New Yorkse arthouse, waar hij zonder noemenswaardige publiciteit als nachtfilm werd geprogrammeerd. Binnen de kortste keren stonden er lange rijen voor de kassa; het midnight movie-fenomeen was geboren.

poster El topo (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)

Nadat hij in de woestijn een vrouw uit handen van een stel bandieten heeft gered, zet de in het zwart geklede wreker El Topo (Jodorowsky zelf) zich aan het uitschakelen van vier revolverhelden. Na zelf te zijn neergeschoten, ontwaakt hij vier jaar later in een grottencomplex dat onderdak biedt aan een gemeenschap van misvormde mensen, die hem als hun god beschouwen. El Topo gaat aan de slag om 'zijn' volk naar de bevrijding te leiden.

Tot zover de kale synopsis die op geen enkele manier rechtdoet aan wat Jodorowsky het publiek in zijn tweede film (nu in kleur) voorschotelt: een overvolle grabbelton van religieuze en mythologische symbolen in de stijl van een barokke, surrealistische en über-gewelddadige spaghettiwestern. John Lennon was zo onder de indruk van de film, dat hij Beatles-manager Allen Klein overhaalde de rechten te kopen en voorts te investeren in Jodorowsky's volgende head trip, The Holy Mountain.

Aandacht voor Jodorowsky

Bij de heruitbreng van klassieker El topo (4K-restauratie) door kersverse distributeur Odyssey Classics, zijn ook twee andere gerestaureerde Jodorowskys te zien: The Holy Mountain en debuutfilm Fando y lis. Driemaal vintage cult!

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexPersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alejandro Jodorowsky

Productiejaar

1968

Productieland(en)

MX

Originele titel

El Topo (4K)

Lengte

124 min.

Taal

Spanish

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

still El topo (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)
still El topo (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op