Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Frances O'Connor / GB, US, 2022 / 130 min.

Wie was toch de vrouw die, onder een 19e-eeuws patriarchaat, de klassieker Wuthering Heights schreef? Acteur Frances O’Connor raakte geïntrigeerd door de jongste van de drie Brontë-zussen en schreef een script dat ze zelf regisseerde, met Emma MacKay in de titelrol.

poster Emily (Frances O'Connor, GB 2021)

Emily Brontë was nog maar drie jaar oud, toen haar moeder overleed. Ze bleef met twee oudere zussen (Anne en Charlotte) en broer Branwell achter onder de hoede van haar vader Patrick Brönte, een anglicaanse priester, en diens tweede kapelaan, de charmante William Weightman.

Alle drie de zussen zouden faam verwerven als schrijfster, Charlotte met Jane Eyre, Anne met The Tenant of Wildfell Hall en Emily met het vuistdikke Wuthering Heights, een van de eerste gothic romans, het relaas van de gedoemde liefde tussen Catherine Earnshaw en de mysterieuze Heathcliff.

Geen concessies

Voor haar ‘niet-biografische’ verfilming van het (korte) leven van Emily Brontë, las acteur Frances O’Connor (A.I. Artificial Intelligence, The Importance of Being Earnest) alles van en over de Brontë's. Ze was vooral gefascineerd door Emily’s onaangepastheid, haar creativiteit en overtuiging dat ze geen concessies hoefde te doen: schrijven was haar passie, haar karakter kon niet worden getemd door 19e-eeuwse, patriarchale etiquette.

Emily wordt gespeeld door de Britse acteur Emma Mackey (Death on the Nile, Sex Education). De opnamen vonden plaats in het noorden van Engeland (Yorkshire) en in Haworth, de geboortestad van de Bröntes.

...uitstekend...meeslepend...mooi... (**** NRC Handelsblad)

...overtuigend...mooie vertolking... (**** Trouw)

...sterk... (**** VPRO/Cinema.nl)

In deze film wordt naast het Engels ook af en toe Frans gesproken. Daar waar de Engels ondertitelde versie wordt vertoond, zijn alleen de Franse teksten Engels ondertiteld, de Engelse dialogen zijn in deze kopie niet ondertiteld.

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Frances O'Connor

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Emily

Lengte

130 min.

Taal

Engels, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Emily (Frances O'Connor, GB 2021)
still Emily (Frances O'Connor, GB 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op