Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
En rade21 0

En rade

Alberto Cavalcanti / FR, 1927

Cinema Concert haalt nog eens een klassieker van de stille film naar voren, En rade van Alberto A. de Cavalcanti. Zijn poëtische vertelling over de romance tussen een matroos en een serveerster werd voor het eerst in Nederland vertoond op een avond van de roemruchte Filmliga. Live begeleiding door het Capitol Trio van Martin de Ruiter. 

En rade21 2

En rade was de eerste lange speelfilm van Cavalcanti, die eerder opzien had gebaard met de stille avant-gardeklassieker Rien que les heures (1926). Het ragfijne verhaal over de romance tussen een berooide zeeman en een serveerster in een naamloze Franse havenstad is een beschrijving in beelden van een idylle, een poëtische vertaling van de onbestemde sfeer in een grote haven. Werk van Cavalcanti werd voor het eerst in Nederland vertoond tijdens een filmavond van de Nederlandsche Filmliga (1927-1932), die een lans brak voor de experimentele films van pioniers als Eisenstein, Poedovkin en Ruttmann.

De vertoonde kopie is een fraaie conservering van het Filmmuseum, waarin de oorspronkelijke tinten van de zwartwitfilm in volle luister zijn hersteld; de voorstelling wordt live begeleid door het Capital Trio van Martin de Ruiter, die ook de score schreef. Met: Martin de Ruiter (bandoneón), Annie Tångberg (cello) en Andreas Suntrop (elektrische gitaar).

Dit programma is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Details

Regisseur

Alberto Cavalcanti

Productiejaar

1927

Productieland(en)

FR

Originele titel

En rade

0

Drager

35mm

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op