Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Encounters at the End of the World (Werner Herzog, US 2007)

Encounters at the End of the World

Werner Herzog / US, 2007 / 109 min.

Herzog reisde naar Antarctica waar hij een paar vreemde snuiters aantrof. In een hele reeks aan grappige en ontroerende scènes becommentarieert hij een aantal van de excentrieke wetenschappers en hun vruchteloze heroïek, temidden van buitenaardse schoonheid.

poster Encounters at the End of the World (Werner Herzog, US 2007)

McMurdo moet een van de merkwaardigste plaatsen op aarde zijn. Tussen het Zuidpool-ijs rijst een lawaaiige bouwplaats op, met uitgewoonde barakken, monsterlijke vervoersmiddelen en vreemd gevormde wetenschappelijke onderzoekscentra. Werner Herzog kijkt er zijn ogen uit en toont ons hoe het er ook kan uitzien op Antarctica: McMurdo heeft een bowlingbaan, een softijsmachine, yoga-instructeurs, een geldautomaat en airconditioning. Deze plek trekt de vreemdste kostgangers aan, inclusief Herzog zelf.

De mensen die hier de zomer doorbrengen duidt hij veelzeggend aan als ‘filosoof/vorkheftruckchauffeur’ of ‘filmmaker/kok’. Op dit zuidelijkste puntje van de aarde komen professionele dromers samen die allemaal het liefst van de kaart zouden willen springen. Zoals de celbioloog die het liefst jarenvijftig-doem-sciencefiction zoals Them! (1954) aan zijn collega's laat zien, waarin de menselijke dominantie op aarde wordt betwist.

Ook komisch is de op en top Britse vulkanoloog die enkel in een tweedjasje en mottige sjaal rondloopt als eerbetoon aan zijn landgenoten die in soortgelijke kleding de Zuidpool wilden bereiken. En dan is er nog de jonge linguïst die zich afvraagt wat hij eigenlijk doet op een continent zonder taalgeschiedenis en dus maar een groentekas is begonnen.

Nietige inspanningen

Pas na zeventig minuten laat Herzog de eerste pinguïn zien – die dan ook onmiddellijk weet te ontroeren omdat deze vogel gedesoriënteerd een gewisse dood richting bergen tegemoet waggelt. Dit is een mooie parallel met de eigengereide lieden die ook op het ijs zijn neergestreken.

Sommigen hebben ondergronds een museumpje met alledaagse objecten in het ‘eeuwige ijs’ aangelegd, zodat in de verre toekomst, als de mens er niet meer is, er toch nog iets bewaard is gebleven van onze nietige inspanningen, die op de barre ijsvlakte nog enigszins heldhaftig lijken. Herzog heeft als altijd een fijne neus voor dit soort vruchteloze heroïek.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2007

Productieland(en)

US

Originele titel

Encounters at the End of the World

Lengte

109 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Encounters at the End of the World (Werner Herzog, US 2007)
still Encounters at the End of the World (Werner Herzog, US 2007)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op