Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eros plus massacre 1

Eros + Massacre

Kiju Yoshida / JP, 1969 / 165 min.

Eros + Massacre werd bij uitbreng ontvangen als geruchtmakende, subversieve vertelling over erotiek als motor van politieke rebellie. Yoshida's film geldt als meesterwerk van de Japanse new wave van de jaren zestig en is te zien in het Japan-programma, dat tot en met december duurt.

5927 b eros massacre

Yoshida vervlocht een historische kroniek (over de verhouding van de feministe Noe Ito met de anarchistische onruststoker en propagandist van de vrije liefde Sakae Osugi) met een liefdesgeschiedenis in het radicale studentenmilieu van de sixties. Ito en Osugi werden in 1923 brutaalweg geëxecuteerd door het leger. Osugi's nabestaanden probeerden destijds uitbreng te verhinderen.

Eros + Massacre is een onbetwistbaar meesterwerk van de Japanse “new wave”, bruisend van de energie en experimenteerdrang. Yoshida analyseert de politieke en seksuele neuroses van de Japanse maatschappij anno 1969 met een weerbarstige filmconstructie waarin feit en fictie, verleden en heden, continu botsen en in elkaar gewoven worden. Het resultaat is een radicale cinematografische ervaringswereld van een extatische schoonheid, ergens tussen Brecht en Artaud, Marx en Freud.

In plaats van één “historische realiteit” worden er verschillende versies opgevoerd om te onderstrepen dat objectiviteit helemaal niet bestaat. De inspirerende inhoud en betoverende cinematografie maken van Eros + Massacre een van de hoogtepunten van de naoorlogse Japanse cinema.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kiju Yoshida

Productiejaar

1969

Productieland(en)

JP

Originele titel

Erosu purasu gyakusatsu

Lengte

165 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Mubii Japan

Wie wil weten wat de Japanse film zo uniek maakt, is dit najaar in Eye op het goede adres. Met een overzicht van ruim veertig titels geeft het filmmuseum inzicht in meer dan negentig jaar fascinerende filmgeschiedenis uit het Verre Oosten, van de vroege twintigste eeuw tot nu.

Lees meer
campagnebeeld Mūbii Japan
Eros plus massacre 3
Eros still2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op