Erotiek en de oudheid & Satyricon
Classica Emilie van Opstall leidt Fellini’s Satyricon in met een lezing (‘De macht van de gevleugelde god’) over Eros, de ‘mooiste van alle onsterfelijke goden’. In Fellini’s handen werd Petronius’ antieke zedenschets een overrompelend portret van antieke tijden toen erotiek nog niet was belast met nieuwtestamentische schaamte.
Aan de hand van teksten en afbeeldingen presenteert Van Opstall Eros in zijn verschillende gedaanten. We zien Eros als de god die onschuldige herders en herderinnetjes inwijdt in de liefde, maar ook zwelgend in decadente orgies tijdens Romeinse feesten.
De dichter Hesiodus noemt Eros “de mooiste van alle onsterfelijke goden, god die de leden verlamt; van allen, goden en mensen, maakt hij de geest tot slaaf, hij berooft ze van alle bezinning”. Maar voor de filosoof Plato ligt Eros in gesublimeerde vorm aan de basis van de menselijke zoektocht naar wijsheid. De gevleugelde god beweegt zich dus tussen het je volledig verliezen en het streven naar het hoogste.
Emilie van Opstall is universitair docent Grieks aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze vertaalde Apuleius” liefdesverhaal Amor en Psyche (Athenaeum Polak & Van Gennep 2000).
satyricon
Federico Fellini (IT/FR 1969) 128” Italiaans en Frans gesproken, Engels ondertiteld, 35mm
Fellini daalt af in de spelonken van de Romeinse samenleving. Antieke mythen komen tot leven, vermengd met eigentijdse psychedelische ervaringen. De bewerking van Petronius” venijnige zedenschets is visueel overrompelend, het oorspronkelijke verhaal is Fellini”s vrijbrief voor het opvoeren van een heidens rariteitenkabinet waarin de lust de boventoon voert. Een associatief reisverhaal door een lugubere droomwereld, bevolkt door monsters, freaks en kabbalisten.
Dit is onderdeel van
Details
Onderdeel van
Cinema Erotica
Met Cinema Erotica viert Eye Filmmuseum de sensualiteit, en schrikt daarbij niet terug voor schaamtevolle schaduwkanten.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.