Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Satyricon (zwart-wit still van kleurenfilm)

Erotiek en de oudheid & Satyricon

Classica Emilie van Opstall leidt Fellini’s Satyricon in met een lezing (‘De macht van de gevleugelde god’) over Eros, de ‘mooiste van alle onsterfelijke goden’. In Fellini’s handen werd Petronius’ antieke zedenschets een overrompelend portret van antieke tijden toen erotiek nog niet was belast met nieuwtestamentische schaamte.

poster Satyricon (Federico Fellini, IT 1969)

Aan de hand van teksten en afbeeldingen presenteert Van Opstall Eros in zijn verschillende gedaanten. We zien Eros als de god die onschuldige herders en herderinnetjes inwijdt in de liefde, maar ook zwelgend in decadente orgies tijdens Romeinse feesten.

De dichter Hesiodus noemt Eros “de mooiste van alle onsterfelijke goden, god die de leden verlamt; van allen, goden en mensen, maakt hij de geest tot slaaf, hij berooft ze van alle bezinning”. Maar voor de filosoof Plato ligt Eros in gesublimeerde vorm aan de basis van de menselijke zoektocht naar wijsheid. De gevleugelde god beweegt zich dus tussen het je volledig verliezen en het streven naar het hoogste.

Emilie van Opstall is universitair docent Grieks aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze vertaalde Apuleius” liefdesverhaal Amor en Psyche (Athenaeum Polak & Van Gennep 2000).

satyricon

Federico Fellini (IT/FR 1969) 128” Italiaans en Frans gesproken, Engels ondertiteld, 35mm

Fellini daalt af in de spelonken van de Romeinse samenleving. Antieke mythen komen tot leven, vermengd met eigentijdse psychedelische ervaringen. De bewerking van Petronius” venijnige zedenschets is visueel overrompelend, het oorspronkelijke verhaal is Fellini”s vrijbrief voor het opvoeren van een heidens rariteitenkabinet waarin de lust de boventoon voert. Een associatief reisverhaal door een lugubere droomwereld, bevolkt door monsters, freaks en kabbalisten.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Cinema Erotica

Met Cinema Erotica viert Eye Filmmuseum de sensualiteit, en schrikt daarbij niet terug voor schaamtevolle schaduwkanten.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Erotica
still Satyricon (zwart-wit still van kleurenfilm)
still Satyricon (zwart-wit still van kleurenfilm)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op