Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Europe

Europe

Philip Scheffner / DE, FR, 2022 / 105 min.

Van de ene op de andere dag wordt Zohra de illegaliteit ingejaagd. Haar geplande Franse leven wordt een imaginair bestaan. Met het letterlijk buiten beeld plaatsen van de Algerijnse wordt haar isolement invoelbaar gemaakt.

poster IDFA 2022

‘Europe’ is de naam van een bushalte in het Franse Châtellerault, de plek waar Zohra Hamadi woont en werkt. De Algerijnse is herstellende van een zware rugoperatie als van de ene op de andere dag haar nieuwe thuis een vijandige plek wordt; ze krijgt bericht dat haar verblijfsvergunning niet wordt verlengd. Daarmee gaat er een streep door al haar toekomstplannen: de echtgenoot die zou overkomen uit Algerije, het gezin dat ze zouden starten. In plaats daarvan bereidt Zohra zich voor op een leven in de illegaliteit. Wonen in de verlaten huizen van familieleden. Een jurk kopen die niet kreukt.

Regisseur Philip Scheffner (Revision, 2012) castte de Algerijnse actrice Rhim Ibrir om Zohra’s werkelijkheid na te spelen. Terwijl haar Franse leven verdwijnt, verdwijnt Zohra zelf ook. Scheffner plaatst haar net buiten beeld of laat haar lopen door verlaten straten. Zo maakt hij het isolement invoelbaar waarin mensen zonder verblijfsstatus komen te verkeren. Door fictie te vermengen met de werkelijkheid, creëert Scheffner een krachtig politiek statement.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Philip Scheffner

Productiejaar

2022

Productieland(en)

DE, FR

Lengte

105 min.

Taal

French, Arabic

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op