Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still1 27

Everybody Wants Some!!

In 1991 kwam Dazed and Confused uit, de ultieme slacker movie. Dit jaar ging de ‘spirituele opvolger’ Everybody Wants Some!! In première, Linklaters portret van een eerstejaars honkbalspeler aan de (fictieve) Southeast Texas University. ‘Get high and get girls’, luidt het parool.

Poster 220

Portretteerde Linklater in de jaren negentig de slacker als eeuwige student en boemelaar, in zijn nieuwste film is Jake, de hoofdpersoon, eerstejaars en werper voor het studentenhonkbalteam. Sportieve prestaties van hem en zijn oudere teamgenoten Finn, Dale, Billy, Willoughby, McReynolds en Niles worden wel verwacht, maar niemand kijkt gek op als na de training de marihuanapijp dampend rond gaat en de reis richting disco, punkclub of country-bar voert.

Linklater schetst een liefdevol portret – voornamelijk in authentiek klinkende, niet aflatende dialogen – van het leven in de Amerikaanse studentenvereniging, waar ex-middelbare scholieren hun entree maken in de wereld van jongvolwassenen en hechte banden worden gesmeed. Naast de archetypische arrogante bal en sportbruut (“Jock”) ontmoet Jake er ook geestige charmeurs, vage zinzoekers, dromers, ladykillers en prettig gestoorden; in het van testosteron vervulde studentenhuis is er een bindende factor: alle activiteiten, van honkbal tot rokkenjagen, staan in het teken van stevige onderlinge competitie.

Everybody Wants Some!! is ook een portret van het jaar 1980; Linklaters productiedesigner Bruce Curtis herschiep de bijbehorende interieurs en aankleding (let op de brillen en de snorren) en op de soundtrack trekken Van Halen, Blondie en Sugar Hill Gang voorbij.

Vertoning i.s.m. het Leiden International Film Festival (LIFF). LIFF on tour en Just Film Distribution presenteren Everybody Wants Some!! van Richard Linklater tussen 13 en 27 oktober in de landelijke filmtheaters voorafgaand aan het festival in Leiden (28 oktober - 6 november).

Dazed and Confused is 6, 12 en 30 november te zien in het programma Looking for America, dat aansluit bij de Amerikaanse verkiezingen.

“...authentiek aanvoelende, prettig nostalgische...feelgoodfilm... (**** VPRO/Cinema.nl)

“ Linklater schetst met verve de sfeer... (De Filmkrant)

“ …vakkundig…zotter dan zot… (Trouw)

Details

Still2 25
Still3 29
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op