Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Kornél Mundruczó / HU, DE, 2021 / 97 min.

Een intense, gestileerde verfilming van een toneelstuk over de manier waarop de Holocaust van generatie op generatie doorwerkt. Het bitter ironische drieluik begint als een surrealistische herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en eindigt in het moderne Berlijn, waar de oude wonden nog lang niet geheeld zijn. Nu ook uitbreng in Nederland.

poster Evolution (Kornél Mundruczó, HU/DE 2021)
In het eerste deel van dit drieluik weet een baby op wonderbaarlijke wijze Auschwitz te overleven. Deze Eva is in het volgende deel de moeder van Léna, die zich verzet tegen de Joodse overlevingsmentaliteit. Het drama eindigt met het liefdesverhaal van Jonas, de tienerkleinzoon die in het huidige Berlijn verliefd is op Yasmin.

De pijn en de stigma's worden van generatie op generatie doorgegeven, van Eva naar Léna naar Jonas. Het bitter ironische en persoonlijke toneelstuk van Kata Wéber is door Kornél Mundruczó in krachtige, gedurfde beelden omgezet, met een verbluffende mise-en-scène. Herinnering en identiteit blijken net zo fluïde als het water dat de drie delen verbindt.

Over de regisseur

De Hongaarse film- en theaterregisseur Kornél Mundruczó is de oprichter van Proton Cinema. Zijn eerste film Pleasant Days (2002) werd bekroond met de Zilveren Luipaard in Locarno; zijn volgende films gingen allemaal in première op het filmfestival van Cannes. Johanna (2005 Un Certain Regard), Delta (2008 Official Competition), Tender Son (2010 Official Competition), White God (2014, Prize Un Certain Regard) en Jupiter's Moon (2017 Official Competition).

De Netflix-film Pieces of a Woman (2020) was Mundruczó's eerste Engelstalige film, die in première ging op het Filmfestival van Venetië (Young Cinema Award, Volpi Cup voor Beste Actrice) en werd genomineerd voor een Oscar.

Deze film wordt - met Eengelse ondertiteling - door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.

...hoogtepunt...mag op de longlist van Beste films van het jaar...virtuoos...uitgekiend...groots filmisch gebaar...intiem...slim... (Het Parool, ***** Joost Broeren-Huitenga)

...verbluffende film...Indringend...grote woorden schieten tekort... (**** NRC Handelsblad)

...fraai...De eerste pak 'm beet twintig minuten van drieluik Evolution maken zo veel indruk dat ze de hele film in het hoofd blijven...een wervelend schouwspel... (**** De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of explicit discriminationThis movie contains foul language

Regisseur

Kornél Mundruczó

Productiejaar

2021

Productieland(en)

HU, DE

Originele titel

Evolution

Lengte

97 min.

Taal

Hongaars, Duits

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Evolution (Kornél Mundruczó, HU/DE 2021)
still Evolution (Kornél Mundruczó, HU/DE 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op