Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Caoguima existo film still descartes na agua

Ex-Isto

Cao Guimarães / BR, 2010 / 86 min.

Wat als René Descartes naar Brazilië was gereisd? In dit fictieve verhaal wordt de grote filosoof in de Amazone onder invloed van hallucinogene kruiden geconfronteerd met zijn eigen twijfels en maken zijn rationele gedachtes plaats voor een zintuiglijke benadering van de wereld. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

Caoguima existo film still descartes com gelo

Ex-Isto is losjes gebaseerd op een hypothese uit de roman Catatau (1975) van de Braziliaanse auteur Paulo Leminski, de dichter met een iconische status in Brazilië: Wat zou er gebeuren als de filosoof René Descartes in de 17e eeuw naar Brazilië was gereisd? We volgen de wijsgeer op zijn exotische ontdekkingsreis die wordt voortgedreven door geestverruimende kruiden. Een van de grondleggers van de moderne Europese filosofie doet in de Amazone onderzoek naar geometrie en optica, zowel met de vergrootglas als de telescoop. Maar hij kan de werkelijkheid niet in detail én in zijn totaliteit bevatten.

Hier in deze vreemde, onbekende wereld wordt Descartes - steeds meer onder invloed - geconfronteerd met zijn eigen twijfels. Langzaamaan lossen zijn rationele gedachtes (“Ik denk, dus ik besta”) op in de hitte en wordt hij een en al lichaam en zintuiglijkheid - dansen, ruiken, proeven. “Denken is niet genoeg om ergens te komen”, zegt Descartes tegen het einde van Ex-Isto, “je moet lopen.”

Regisseur Cao Guimarães is zelf een warm pleitbezorger voor de zintuiglijkheid en zei: “Een goede architect bouwt geen idee voor mensen om in te leven, maar bouwt een thuis voor mensen. Ook een goede filmmaker construeert geen idee voor de kijker, maar een sensuele ervaring voor het lichaam, de geest en de ziel.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Cao Guimarães

Productiejaar

2010

Productieland(en)

BR

Originele titel

Ex-Isto

Lengte

86 min.

Taal

Portugees

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Locus

Van 16 september tot en met 3 december 2017 organiseerde Eye een grote tentoonstelling over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães. Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Locus: Apichatpong Weerasethaku - Cao Guimaraes
Caoguima existo film still descartes na mata 02
Caoguima existo film still descartes na mata
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op