Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Aaf people on sunday 1080p mkv snapshot 00 03 42 2011 09 15 00 40 48

Eye am Sonntag

New Cool Collective komt 15 september naar Eye om live een nieuwe, zelfgeschreven score te spelen bij de projectie van de gerestaureerde stillefilmklassieker Menschen am Sonntag, een samenwerking van latere Hollywoodgrootheden Billy Wilder, Fred Zinneman en Robert Siodmak. Voor de gelegenheid transformeert Eye Arena tot feestelijk cinematografisch jazzpaleis, de toegang is gratis! 

Poster eye am sonntag 680 1020

Menschen am Sonntag was bij uitbreng in 1930 een hit. Heel Duitsland liep uit om de “grotestadssymfonie” te bekijken over vijf jonge Berlijners die zorgeloos zonnebaden aan de oevers van de Wannsee en door de zondagse stad wandelen. De gevolgen van de beurskrach en het gevaar van het oprukkende nazisme leken nog ver weg.

Billy Wilder, Fred Zinneman en de broers Curt en Robert Siodmak hadden het scenario verzonnen in het café; de acteurs waren amateurs, het verhaal werd doorsneden met opnamen van Berlijn, embleem van de 20ste-eeuwse metropool.

jazzpaleis aan het IJ

New Cool Collective speelt de zelfgeschreven nieuwe score in een omgeving die helemaal film is. Op het grote scherm is de Europese restauratie van Menschen am Sonntag te zien, terwijl op transparante schermen bewerkte filmfragmenten worden geprojecteerd – ook zichtbaar vanaf het terras en de IJ-oever.

Alle witte vlakken van de Arena raken bedekt met bewegend beeld, waardoor het filmmuseum transformeert tot reusachtig vibrerend filmdoek en cinematografisch jazzpaleis. Na afloop is er een afterparty met veejays en deejays.

gratis toegang

Dit bijzondere evenement in Eye Arena is gratis te bezoeken! Je moet wel verplicht tickets via de site boeken (maximum 4 tickets per persoon), vanaf 23 augustus.

europees initiatief

De restauratie en voorstelling van deze stillefilmklassieker is onderdeel van het EU-initiatief “A Season of Classic Films”, waarin gerestaureerde Europese klassiekers in dertien Europese landen gratis worden vertoond, van Thessaloniki tot Amsterdam.

over de restauratie

De restauratie kwam tot stand door verschillende distributiekopieën te vergelijken, afkomstig uit de archieven van onder meer Het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) in Brussel, de Fondazione Cineteca Italiana in Milaan en de Cinémathèque Suisse.

Uitgangspunt was de distributiekopie van het Filmmuseum (het originele negatief is verloren gegaan), afkomstig van de Nederlandse Filmliga. De oorspronkelijke tussentitels werden gereconstrueerd en de authentieke beeldvolgorde hersteld.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
Aaf people on sunday 1080p mkv snapshot 00 50 53 2011 09 15 00 44 33
Aaf people on sunday 1080p mkv snapshot 00 06 23 2011 09 15 00 41 00
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op