Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Garrett Bradley, Eye Art & Film Prize winnaar van 2023. Foto: blvxmth

Eye Art & Film Prize

Eye Art & Film Prize prijsuitreiking 2023

Uitreiking van de Eye Art & Film Prize aan de winnaar Garrett Bradley. Deze jaarlijkse prijs is bedoeld voor een kunstenaar die zich begeeft op het grensvlak van beeldende kunst en film. Na de prijsuitreiking volgt een Q&A met Bradley en een vertoning van haar documentaire Time.

poster Eye Art & Film Prize 2023

De Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Garrett Bradley is de winnaar van de Eye Art & Film Prize 2023. Bradley krijgt de prijs voor haar grensverleggende werk, waarin ze een persoonlijke visuele stijl koppelt aan onderzoek en maatschappelijke betrokkenheid. De jury prijst Bradley’s engagement, unieke, hedendaagse esthetiek en avontuurlijke houding.

“We zijn zeer verheugd dat Garrett Bradley de negende winnaar is van de Eye Art & Film Prize. Bradley krijgt de prijs voor haar moedige en visueel meeslepende werk, dat thema’s als racisme en uitsluiting te lijf gaat met een uitzonderlijke energie, die vorm krijgt in een mix van media. Inhoudelijk refereren haar (documentaire)films en installaties onder meer aan de strijd voor sociale rechtvaardigheid en de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten en onderzoeken ze diep menselijke emoties zoals woede en verdriet.”

Juryvoorzitter Bregtje van der Haak, directeur Eye Filmmuseum

Na de prijsuitreiking volgt een Q&A met Bradley en een vertoning van haar documentaire Time (2020).

Eye Art & Film Prize

Film en video zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse kunst. Daarom heeft Eye in 2015 een prijs in het leven geroepen voor beeldend werk op het grensgebied van kunst en film. De prijswinnaar is iemand die verschillende werken van hoge kwaliteit gemaakt heeft en een uitzonderlijk oeuvre aan het opbouwen is, dat blijkt geeft van een eigenzinnig visie op filmkunst en/of beeldcultuur. De prijs bedraagt 30.000 euro en is bestemd voor het maken van nieuw werk en wordt sinds 2023 ondersteund door Ammodo.

Eerdere winnaars

In juni 2022 heeft Saodat Ismailova de achtste Eye Art & Film Prize gewonnen. Eerdere winnaars van de prestigieuze prijs zijn Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018), Meriem Bennani (2019), Kahlil Joseph (2020) en Karrabing Film Collective (2021).

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

120 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
still America (Garrett Bradley, US 2019)
still Time (Garrett Bradley, US 2020)
Garrett Bradley, Eye Art & Film Prize winnaar van 2023. Foto: blvxmth

Eye Art & Film Prize

De Eye Art & Film Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar die zich met hun oeuvre begeeft op het grensvlak tussen kunst en film. Lees meer over de prijs en over de winnaar van 2023, Garrett Bradley.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op