Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Harvest

EYE on Art X Robotanica

Transnatural presenteert een bijzondere avond rondom natuur en robotica. Met korte films, interviews, performance en projectdemonstraties gaan we dieper in op de opkomst van een technologisch-natuurlijke realiteit. Vooruitblik op het programma The Man Machine, van 18 oktober t/m 13 november in Eye.

Robotanica image roze

Programma EYE on Art X Robotanica:

PlasmTez (NL/IT)Performance van kunstenaar Tez over Alan Turings onderzoek naar morfogenese: spontane patroonvorming in de natuur. Door middel van kunstmatige intelligentie worden bewegingen en lichaamssensoren vertaald naar geluid. Plasm dompelt ons onder in de nog altijd evoluerende omgeving van levende cellen, weefsels en organen.

HarvestHertog Nadler (NL)Een uitzonderlijk verschijnsel in een olijfboomgaard: een van de bomen schudt plotseling wild zijn takken en veroorzaakt een opstand. Terwijl het spontane protest groeit, dendert de Mobiele Eenheid door het landschap in een poging de rebellie te onderdrukken. Een film geïnspireerd op de oude werkwijze van de olijfoogst, waarbij bewerking van het land en agressie samenvallen.

StaphyloculusTheo Triantafyllidis (US/GR)Deze Virtual Reality probeert de eerste bekende uitbraak van Polywobbly Fervenitis na te bootsen. Na blootstelling aan de woestijnzon onderging een VR-koptelefoon een chemische reactie die op de een of andere manier een computervirus in gang zette. Het computervirus wist zichzelf te muteren tot een bacteriestam, en staat nu bekend als stafylokokken - een virus dat wordt verspreid door het gebruik van Virtual Reality-koptelefoons. Wetenschappers staan versteld en zijn nu naarstig op zoek naar een remedie.

Mother Earth NetworkElise Marcus (NL)Wat als onze planeet ons zou kunnen vertellen wat het nodig heeft? Mother Earth Network biedt via kunstmatige intelligentie een nieuwe manier om empathie te voelen voor onze planeet. Een set die water, lucht, grond en planten kunnen meten, stelt mensen van over de hele wereld in staat om gegevens te uploaden naar het Mother Earth Network. Als we ons meer verbonden voelen met onze omgeving, zullen we dan ook meer gemotiveerd zijn om duurzamer te leven?

Over Transnatural

Transnatural opent van 1 t/m 15 juni een buitententoonstelling in de Tolhuistuin in Amsterdam, over de intrede van robotica in de natuur. Robotanica haakt in op een aankomend tijdperk – een ”nieuwe natuur” – waarin zich een wildernis met technologische wezens aftekent. De verstrengeling van technologie met ecosystemen kan op kleine en grote schaal een positieve invloed hebben op het Antropoceen – de term voor het tijdvak waarin de mens een enorme negatieve impact heeft op de aarde. Hebben we met de intrede van robotica in de natuur te maken met een nieuwe evolutie? Worden uitstervende dieren vervangen door kunstmatige om zo het ecosysteem in balans te houden?

Filmprogramma The Man Machine

18 oktober t/m 13 november 2018 in Eye

Menselijke en machine-intelligentie zullen gaan samenwerken, maar hoe ver willen we dit laten gaan? Big data in handen van robots klinkt eerder als een probleem dan als een oplossing. Alle denkbare scenario's komen langs in het vier weken durende filmprogramma The Man Machine, waarin rijkelijk uit de collectie van Eye wordt geput: van Futura de Maschinenmensch in Fritz Lang”s klassieker Metropolis (1927) tot de aarde-reddende robot Gort in The Day the Earth Stood Still (1951) en Ex-Machina (2014) waarin de hoogste vorm van kunstmatige intelligentie wordt onderworpen aan de Turingtest. Is het moment dat kunstmatige intelligentie de onze voorbijgaat een droom of nachtmerrie? Filmmakers weten het antwoord al lang: beide.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
Transnatural osmo loopph
Transnatural01 tudelft delflyexplorer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op