Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Die Abenteuer des Prinzen Achmed (The Adventures of Prince Achmed) (Lotte Reiniger, DE 1926)

Eye on Sound: Die Abenteuer des Prinzen Achmed

Lang is de lijst van vrouwelijke filmmakers die onopgemerkt zijn gebleven door het grote publiek. Een van hen is Lotte Reiniger; de Duitse animatiefilmer geldt als een van de getalenteerdste pioniers in het vak. Met Die Abenteuer des Prinzen Achmed, verfilming van het sprookje van Duizend-en-één-nacht, maakte ze een van de eerste lange animatiefilms. Het West Side Trio begeleidt.

poster Die Abenteuer des Prinzen Achmed (The Adventures of Prince Achmed) (Lotte Reiniger, DE 1926)

Hoe het kan weten we niet, maar feit is dat prins Achmed, gezeten op een vurig toverpaard, op het eiland Wak Wak belandt. Waar hij prompt verliefd wordt op de mooie fee Pari Banu. Waar een ander personage uit Duizend-en-één nacht, de boze tovenaar Abanazar, even prompt een stokje voorsteekt.

toverachtig

Van dit feeërieke gegeven maakte Lotte Reininger (1899 - 1981) een toverachtige animatiefilm, haar eerste lange productie na een reeks eerdere korte animaties. Reininger gebruikte hiervoor de sierlijke “silhouettentechniek”: van karton en dunne bladen van lood knipte ze figuren uit die doen denken aan wajangpoppen.

eerste trucagefilm

Die Abenteuer des Prinzen Achmed geldt officieus als de eerste lange trucagefilm uit de filmgeschiedenis. Daarvoor al had Reininger opzien gebaard in de avant-gardekringen van de jaren tien en twintig; onder anderen Max Reinhardt, Hans Richter en Jean Renoir bewonderden haar werk.

Na de oorlog maakte Reininger, met haar man Carl Koch (hij deed de camera), tientallen korte animatiefilms, onder meer voor de BBC en de Amerikaanse televisie, meestal adaptaties van de sprookjes van Grimm en Andersen. Van de zestig films Reiniger maakte zijn er rond de veertig bewaard gebleven.

West Side Trio

Live muzikale begeleiding door het West Side Trio: dit strijktrio mengt en vormt de klank van de akoestische instrumenten met behulp van elektronica. West Side Trio is: Vera van der Bie (viool), Rani Kumar (altviool) en Annie Tångberg (cello).

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Die Abenteuer des Prinzen Achmed (The Adventures of Prince Achmed) (Lotte Reiniger, DE 1926)
still Die Abenteuer des Prinzen Achmed (Lotte Reiniger, DE 1926)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op