Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De andere met het collier 2

Eye on Sound: _underscore_

RE:VIVE is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De kleine beer

Eye on Sound: _underscore_ is een samenwerking van Eye, RE:VIVE en The Rest is Noise om componisten en producers een nieuwe soundtrack te laten maken voor stille films uit de archieven van Eye en Beeld & Geluid.

Deze maand aandacht voor films uit de jaren dertig, veertig en zestig. Anders dan vaak gedacht is de productie van stille films ook na de komst van de geluidsfilm (ca. 1927) doorgegaan; zowel amateurfilmers (familiefilms), kunstenaars als speelfilmregisseurs zagen af van het gebruik van gesproken tekst om hun verhaal te vertellen.

Programma

De kleine beer Cor Icke 1950 16” + Animistic BeliefsDe Rotterdamse undergroundtechnoband Animistic Beliefs (Linh Luu en Marvin Lalihatu) maakt een nieuwe score voor de korte film van de familie Icke. De zoontjes Frans en Vincent (tegenwoordig hoogleraar theoretische sterrenkunde en kosmologie) beleven een ruimteavontuur, geïnspireerd door het Kuifje-album Mannen op de maan. Ballade van den hoogen hoed Max De Haas 1937 28” + Martijn ComesComponist Martijn Comes is gespecialiseerd in nieuwe media, geluidsontwerp en elektroakoestische compositie. Hij begeleidt live de kunstzinnige opnamen van de belevenissen van een chique hoge hoed die in de rivier de Amstel dobbert. De hoed – bekend als hoofddeksel van diplomaten, bruidegoms en uitvaartmedewerkers – belandt in handen van een straatmuzikant, doet dienst als voetbal en keert terug in de gracht… De Andere met het collier Emile Brumsteede 1961 19” + WanderwelleWanderwelle (Phil van Dulm, Alexander Bartels), dat atmosferische elektronische muziek maakt op de grens van ambient en experimentele techno, begeleidt De Andere met het collier. Een rijke jonge vrouw herstelt na een auto-ongeluk in het Kurhaus, Scheveningen. Daar ziet zij haar evenbeeld, gezond en gelukkig. De Andere-met-het-collier is zijzelf. Genezen verlaat de vrouw het hotel.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
Animistic beliefs resize web 3 0
De andere met het collier 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op