Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still American Psycho (Mary Harron, US 2000)

Eyeshadow: American Psycho + Toko Joyce

 

poster American Psycho (Mary Harron, US 2000)

Het zijn de eighties, de jaren waarin de yuppen hun heerschappij over wereld uitoefenen. Patrick Bateman, succesvol Wall Street-bankier, is er zo een. De bakken geld die binnenstromen besteedt Bateman graag aan de duurste merkspullen. Zijn huis is tiptop ingericht, in de badkamer staan de duurste lotions en crèmes, in de walk-in closet hangen de pakken van Armani, Yves St. Laurent en Versace.

Wat de Wall Street-collega”s niet weten is dat Bateman na het werk graag mensen - vrouwen en mannen - oppikt om ze daarna thuis in handzame stukken te zagen met zijn chirurgische precisiewerktuigen. Onaangedaan laat hij zijn slachtoffers in de diepvries verdwijnen.

koele satire

Regisseur Mary Harron focust niet zozeer op Batemans gruweldaden als op de psychologie van dit – onvoorstelbare – personage. Daarnaast is de film ook een koele satire op de jaren tachtig, toen de coke door de straten van Manhattan wolkte en bankiers en ander gespuis zich on top of the world waanden.

indie-phunck uit Antwerpen

Ook lichtelijk geïnspireerd door de jaren tachtig is de vijfkoppige Antwerpse band Toko Joyce, met de strakke grooves van iconische art-rock bands als de Talking Heads als lichtend voorbeeld. Waarvan de erfenis overigens vrolijk door de eigen gehaktmolen wordt gehaald, met een heel eigen, dansbare indie-phunck-sound als resultaat.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eyeshadow

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor Eye deze uitgekiende combinatie van deze twee centraal te stellen in Eyeshadow.

Lees meer
campagnebeeld Eyeshadow
Toko joyce carrousel 2
still American Psycho (Mary Harron, US 2000)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op