Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Requiem for a dream 4

Eyeshadow: Requiem for A Dream + Van Common

Darren Aronofsky’s tweede speelfilm trekt je mee in een enerverende, verpletterende drugstrip, maar laat ook de gevolgen zien van escapistisch pillen- en poeiergebruik. Glansrol voor Ellen Burstyn als amfetamineverslaafde moeder van een dito aan chemisch geluk verslaafde zoon. Na afloop een optreden van de band Van Common.

Requiem for a dream 2000 original film art 2000x

Eyeshadow selecteert elke maand coole, eigenzinnige moderne klassiekers met live optreden na afloop. Vanavond Requiem for a Dream, Darren Aronofsky”s “don”t do drugs”-pleidooi in supersnelle montage en extreme close-ups, naar het boek van cultschrijver Hubert Selby Jr.

afdaling in de hel

Ellen Burstyn kreeg een Oscarnominatie voor haar rol van de aan amfetaminepillen verslaafde weduwe Sarah Goldfarb. Haar zoon Harry (Jared Leto), diens vriendin Marion én zijn goede vriend Tyrone zoeken ook hun geluk in de geestverruiming c.q. geestvernauwing, maar ontdekken gaandeweg dat hun levens richting drugsafvoerputje gaan.

Aronofsky (Pi, The Wrestler) regisseerde de afdaling in de hel als een snel gesneden visueel spektakel (tweeduizend cuts in anderhalf uur) vol hoekige wendingen, het resultaat is een emotionele achtbaan die aankomt als een mokerslag.

De soundtrack is -zoals bijna altijd bij Aranofsky- van Clint Mansell en uitgevoerd door het Kronos Quartet. De uptempo dansnummers van de bestaande liedjes komen voor rekening van o.a. Josh Wink en A Guy Called Gerald.

van common

D.I.Y is het credo van muzikant Van Common: schrijven, zingen, alle instrumenten en alles zelf opnemen. Het resultaat is een mix van dream-pop, shoegaze en glo-fi. Met aanstekelijke melodieën achtervolgen zijn liedjes je als een spook om je geest volledig over te nemen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eyeshadow

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor Eye deze uitgekiende combinatie van deze twee centraal te stellen in Eyeshadow.

Lees meer
campagnebeeld Eyeshadow
Requiem for a dream 3
Requiem for a dream 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op