Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Faces (John Cassavetes, US 1968)

Faces

John Cassavetes / US, 1968 / 130 min.

Eerste film van Cassavetes met echtgenote Gena Rowlands in een hoofdrol, is een portret van de Amerikaanse middle class, een nauwkeurige studie van het uiteenvallen van een huwelijk en de spirituele leegte van de ‘American way of life’. 

poster Faces (John Cassavetes, US 1968)

Cassavetes filmde met geleend materiaal en werkte twee jaar lang in de garage aan de montage; de opnamen vonden meestal in de avond plaats, omdat de (onbetaalde) acteurs en crewleden overdag naar hun werk moesten.

Van het negatief maakte Cassavetes een ruwe montage van 220 minuten, die terug werd gebracht tot een lengte van 130 minuten. Het eindresultaat – een emotioneel rauwe, enerverende analyse van de strijd tussen de seksen waarin mannen en vrouwen elkaar op de huid zitten, haten en liefhebben, samen lachen, huilen en elkaar door de psychologische wringer halen – was een succes.

onverbloemd portret

Cassavetes” no budget cinema verité-film bracht meer dan 8 miljoen dollar op en geldt nog steeds als een van de meest onverbloemde portretten van de huwelijkse staat: Richard Forst (John Marley) en Jeanie Rapp (Gena Rowlands) zijn al lang op elkaar uitgekeken, maar weten zich niet van elkaar los te rukken, met alle ontwrichtende gevolgen van dien. Marley won de prijs voor beste acteur van het Filmfestival van Ventië, Gena Rowlands speelt haar eerste rol in een film van echtgenoot Cassavetes.

Scorsese over de films van Cassavetes: “Relationships were all he was interested in: the laughter and the games, the tears and the guilt, the whole roller coaster of love.”

Restauratie door UCLA Film & Television Archive, financiering door The Film Foundation en The Hollywood Foreign Press Association.

Vertoning 35mm-kopie (EYE-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Cassavetes

Productiejaar

1968

Productieland(en)

US

Originele titel

Faces

Lengte

130 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Martin Scorsese

In de zomer van 2017 presenteerde Eye een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld.

Lees meer
campagnebeeld Martin Scorsese - The Exhibition
still Faces (John Cassavetes, US 1968)
still Faces (John Cassavetes, US 1968)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op