Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Faja lobbi eye filmmuseum3

Faja Lobbi

Herman van der Horst / NL, 1959

Op 25 november 1975, precies 45 jaar geleden, werd Suriname onafhankelijk. Met Pepr, initiatief om zwarte filmmakers en zwarte verhalen in de Nederlandse bioscoop te brengen, viert Eye dit jubileum. Faja Lobbi, de met een Gouden Beer bekroonde documentaire van Herman van der Horst uit 1960, is een ode aan de mensen, de natuur en de pracht van Suriname.

Poster faja lobbi eye filmmuseum

Documentairemaker Herman van der Horst reisde eind jaren vijftig naar Suriname voor zijn eerste film in kleur. En uitbundige kleuren zouden het worden. Met een Nederlands-Surinaamse crew trok Van der Horst de binnenlanden om de rijkdom van Suriname vast te legen.

vrijheid

Faja Lobbi (Eye-collectie) werd een indrukwekkend verslag van een reis over de rivier de Marowijne, diep het oerwoud in, met zijn oneindig vele soorten bloemen en vogels. Van der Horst filmde de dorpen van de Marrons, de nakomelingen van tot slaafgemaakten die de vrijheid zochten in de binnenlanden, en ging vissen en jagen met inheemse Surinamers, de oorspronkelijke bewoners van het land.

naast- en door elkaar

De camera legt ook het leven vast in de hoofdstad Paramaribo, waar Creolen, Hindoes, Javanen, Chinezen en Boeroes (afstammelingen van Nederlandse boeren) naast, door- en met elkaar leven.

Bijzonder: Van der Horst laat de beelden voor zich spreken; Faja Lobbi kreeg geen betuttelend, alwetend commentaar op de geluidsband, maar is een visueel eerbetoon aan de mensen en het land.

Faja Lobbi is onderdeel van Pepr, een samenwerking van Picl en distributeur Full Color Entertainment.

Details

Regisseur

Herman van der Horst

Productiejaar

1959

Productieland(en)

NL

Originele titel

Faja Lobbi

0

Drager

35mm

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op