Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Familyplot5

Family Plot

Alfred Hitchcock / US, 1976

In zijn laatste film verweeft Hitchock twee verhaallijnen: een helderziende en haar vriendje zijn op zoek naar de neef van een stervende vrouw en een stel kidnappers ontvoert rijke mensen en int het losgeld. Wanneer de koppels elkaars pad kruisen raakt de macabere komedie in een stroomversnelling.

Familyplotposter

Barbara Harris, Karen Black, Bruce Dern en William Devane bevolken de cast van Family Plot. Met de keuze voor een nieuwe generatie acteurs, omhoog gekomen in het vrijzinnige Hollywood van de late jaren zestig, bewees de inmiddels 76-jarige Hitchcock nog steeds een goed oog te hebben voor kwaliteit.

Dern en Harris zijn het wat sukkelige koppel dat het hoofd boven water probeert te houden als taxichauffeur/parttime detective en medium (“Madame Blanche”). Wanneer een rijke oude vrouw het medium opdracht geeft haar enige erfgenaam te vinden, trekken de twee eropuit. Het grote geld trekt ook een ander duo dat rijke mensen kidnapt. Hitchcock laat de stellen elkaars wegen kruisen, waarna de jacht op het geld een macabere én komische twist krijgt.

Het script voor Hitchcocks laatste paukenslag – in 1925 kwam zijn eerste speelfilm uit – werd geschreven door Ernest Lehman, de scenarist van North By Northwest. De aandacht voor detail en precieze storyline-opbouw zijn gebleven, nieuw is de afwezigheid van (gesuggereerde) shockeffecten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1976

Productieland(en)

US

Originele titel

Family Plot

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Familyplot2
Familyplot1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op