Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Fando y lis (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)

Fando y lis (4K)

Alejandro Jodorowsky / MX, 1968 / 96 min.

Met zijn anarchistische debuutfilm uit 1968 zette de Chileen Alejandro Jodorowsky zijn eerdere theateractiviteiten met andere middelen voort. Fando y Lis baseerde hij op een theaterstuk van zijn vriend Fernando Arrabal, dat wil zeggen: op de herinnering eraan.

poster Fando y lis (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)
Fando en zijn aan haar benen verlamde reisgezellin Lis gaan samen op zoek naar de mythische stad Tar. De reis begint tussen het puin van gesloopte huizen waar een chic gezelschap een cocktailparty houdt. Vandaar betreden ze een vulkanisch, post-apocalyptisch landschap waar het tweetal bizarre ontmoetingen en gebeurtenissen te wachten staan.

Verwacht van Jodorowsky's in zwart-wit gefotografeerde debuut geen consistente plot; de regisseur rijgt zijn losse invallen schijnbaar willekeurig aan elkaar, terwijl jump cuts en flashbacks de chronologie voortdurend ontregelen.

Met zijn surrealistische beelden, plaagstootjes naar de katholieke kerk, travestieten, een beetje bloot en zaken die de toets der MeToo-kritiek nu zeker niet zouden doorstaan, veroorzaakte de film bij zijn première op het filmfestival van Acapulco in 1968 een enorm schandaal, resulterend in een vertoningsverbod voor heel Mexico. Jodorowsky had in één klap zijn reputatie gevestigd, die hij met opvolger El Topo dubbel en dwars zou consolideren.

Aandacht voor Jodorowsky

Bij de heruitbreng van Jodorowsky's debuutfilm Fando y lis (4K-restauratie) door kersverse distributeur Odyssey Classics, zijn ook twee andere gerestaureerde Jodorowskys te zien: El topo en The Holy Mountain. Driemaal vintage cult!

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexPersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alejandro Jodorowsky

Productiejaar

1968

Productieland(en)

MX

Originele titel

Fando y lis (4K)

Lengte

96 min.

Taal

Spaans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still Fando y lis (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)
still Fando y lis (Alejandro Jodorowsky, MX 1968)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op