Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Cinema Ecologica: header Fantastic Planet + Pumzi

Fantastic Planet + Pumzi

Cinema Ecologica: Fantastic Planet + Pumzi

Een agressief buitenaards ras van blauwe reuzenwezens, de Draags, houdt de mensen eronder in deze surrealistische animatie. Als een opstand ontbrandt weten de mensachtige Oms op een eigen planeet leefruimte voor zichzelf te vinden. Winnaar Grote Juryprijs Cannes-filmfestival 1973. Vooraf: Pumzi, de eerste Keniase sciencefictionfilm.

poster Cinema Ecologica: Fantastic Planet + Pumzi
In een verre toekomst op planeet Ygam houden de Daags, blauwe, emotieloze superaliens, mensachtige wezens genaamd Oms als huisdieren; de verhoudingen zijn die van meester en totslaafgemaakte. De verteller Terr, een Om-kind dat is ontsnapt, ontketent met de andere Oms een opstand en weet nieuw leven op te bouwen op een andere planeet.

La planète sauvage (Fantastic Planet) plaatst de mens in een geknechte positie; als huisdier dient hij de wrede Daags, een ras dat zichzelf meester waant. Door slimme samenwerking en een beroep op solidariteit weten de Oms zich te bevrijden – waarmee de Oms de Daags een spiegel voorhouden: onderdrukking roept onbeheersbare tegenkrachten op.

Psychedelische score

Regisseur René Laloux en tekenaar/animator/medescenarist Roland Topor maakten van Stefans Wuls SF-roman Oms en série een zinsbegoochelende, surrealistische parabel over de toekomst van de mens; Topors cut-out animaties tonen vreemde, kosmische landschappen en wonderlijke wezens in een kil universum.

De score met psychedelische jazzmuziek (Alain Goraguer) tilt de kijker uit de voegen van het alledaagse en neemt hem mee naar een bovennatuurlijke SF-ervaring waarin de mens niet langer de maat der dingen is.

Pumzi (Wanuri Kahiu, KE, 2009, 21’)

Ook te zien is Pumzi, de allereerste Keniase sciencefictionfilm speelt zich af in Oost-Afrika, 35 jaar na het einde van de Derde Wereldoorlog. De aarde is uitgedroogd, de bodem vergiftigd en er is geen water. Mensen leven in een ondergrondse stad met behulp van high tech, niemand mag naar buiten. Natuur bestaat slechts in een virtueel museum, dromen worden met medicatie onderdrukt.

Een jonge vrouw negeert de verboden en plant een stekje van een boom in de woestijn, ze voedt het met haar eigen lichaamssappen en geeft het stekje schaduw – een teken van hoop in een barre wereld.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

93 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

geen

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Why in Eye

“Fantastic Planet is een onvergetelijke animatiefilm die het doemdenken een tegenwicht biedt. Scheve machtsverhoudingen en de uitputting van de natuur worden uiteindelijk overwonnen.” – Anna Abrahams, programmeur

still Fantastic Planet (René Laloux, FR/CZ 1973)
still Pumzi (Wanuri Kahiu, KE 2009)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op