Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Fata Morgana (Werner Herzog, DE 1971) © Werner Herzog Film

Fata Morgana

Werner Herzog / DE, 1971 / 79 min.

Hallucinaties en koortsdromen zijn onmogelijk op film vast te leggen. Een luchtspiegeling wel. Fata Morgana is een bijzonder filmessay, geschoten tijdens een moeizame tocht door onder meer Tunesië, Niger, Ivoorkust en Kameroen. Herzog filmt zonder vooropgezet plan. 

poster Fata Morgana (Werner Herzog, DE 1971)

In de ban van de Sahara laat Herzog zich leiden door het bedwelmende gevoel dat dat de woestijnlandschappen hem geven: “Ik werkte als in een droom of een hallucinatie, ik stelde mezelf nooit vragen tijdens het filmen, dacht niet na over hoe ik het materiaal zou ordenen.” Tijdens de montage van de film werd Herzog beïnvloed door de Popol Vuh, het mythologische scheppingsverhaal van de K’iche’-indianen. Het beeldessay bestaat dan ook uit drie delen: ‘Schepping’, ‘Paradijs’ en ‘Gouden Eeuw’.

Fata Morgana wordt vaak gezien als een sleutelfilm in Herzogs oeuvre. Veel van de beelden in Fata Morgana zouden later in zijn werk terugkomen: het voertuig dat doelloos rondjes draait, komt terug in Auch Zwerge haben klein angefangen (1970) en Stroszek (1977); de rottende kadavers verschijnen weer in Cobra Verde (1987); de lasbril wordt gedragen door de twee blinde gevangenen in Auch Zwerge haben klein angefangen; en het beeld van de tempel in de woestijn wordt gebruikt in Kaspars droom van de Kaukasus in Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle (1974).

Sciencefiction

Oorspronkelijk wilde Herzog een film maken vanuit de vraag met welke blik buitenaardse wezens onze aarde in beeld zouden brengen. Dat idee liet hij snel varen, maar toch heeft de film een poëtisch sciencefictionkarakter. Fata Morgana wordt afgemaakt door het publiek: “Meer dan mijn andere films wordt deze voltooid door degenen die hem bekijken. Dat betekent dat alle gevoelens, gedachten en interpretaties welkom zijn." Ook de soundtrack is opvallend, met een aantal nummers van Leonard Cohen.

Beelden © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1971

Productieland(en)

DE

Originele titel

Fata Morgana

Lengte

79 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Fata Morgana (Werner Herzog, DE 1971) © Werner Herzog Film
still Fata Morgana (Werner Herzog, DE 1971) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op