Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Verhoor

Fatum (Room 216)

Ramón Gieling / NL, 2017 / 74 min.

Een hooggeplaatste militair bevindt zich in een verhoorkamer. Hij wordt ondervraagd over de verdwijning van een vrouw. Drie camera’s volgen het gesprek, de opnamen worden doorsneden met found footage-beelden van de plaats delict. In Fatum ontvouwt zich het verhaal van een misdaad.

Fatum room 216 poster

De recherche roept de hulp in van een kolonel; of hij wil meewerken aan het onderzoek naar de vermissing van twee vrouwen, verkracht en vermoord. De man staat niet onder arrest, het verzoek om te helpen is vriendelijk van toon. In de verhoorkamer registreren drie camera's het gesprek, dat ook een subtiele ondervraging is. De kolonel mag ieder moment de ruimte verlaten, advocaten inschakelen of zwijgen.

Van belangeloze informant verandert de kolonel langzaam in een verdachte. Zijn ondervraging wordt doorsneden met beelden van de plaats delict, op de soundtrack vertolken een violist en een cellist Paul M. van Brugges compositie Fatum (Noodlot).

Voor Fatum (Room 216) liet de regisseur zich inspireren door camerabeelden van een verhoorkamer in Ottawa, Canada. In de uitrol van beelden ontvouwt zich fascinerend kalm het verhaal van een misdadiger en zijn daden.

Voorfilm

Geluk (Ramon Gieling, 2005). In deze film huurt een weduwnaar de bovenverdieping van een jong stel, dat wegens verlies van baan de hypotheek niet kan opbrengen. De man trekt onmiddellijk in en neemt alleen – verborgen onder een doek – een grote kooi mee. Tegen de uitdrukkelijke waarschuwing van de man in gaat het stel tijdens zijn afwezigheid toch naar zijn kamer. Hun nieuwsgierigheid komt zowel hen als de huurder duur te staan.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Ramón Gieling

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

Fatum (Room 216)

Lengte

74 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Ramón Gieling at Work

Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, een bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

Lees meer
Ramón Gieling © Bob Bronshoff
Song of songs
Bos

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op