Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Tim Leyendekker / NL, 2021 / 84 min.

In 2005 organiseerden drie homoseksuele mannen seksfeestjes waarbij gedrogeerde slachtoffers werden geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. In 2008 werden de daders veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Tot zover de droge feiten. Voor filmmaker Tim Leyendekker vormden ze een vertrekpunt voor een film die een complex spel met fictie en werkelijkheid speelt.

poster Feast (Tim Leyendekker, NL 2021)

Anno de 21ste eeuw kijken we er niet van op wanneer films uit hun genre losbreken. Speelfilms vermommen zich als documentaire, een waargebeurd verhaal neemt de vorm van een animatiefilm aan. Regisseur Tim Leyendekker gaat nog een stap verder. Uit de Groninger hiv-zaak waarbij gedrogeerde homoseksuele mannen besmettelijk bloed werd toegediend, viel volgens Leyendekkker en co-scenarist Gerardjan Rijnders meer te halen dan wat er tijdens de rechtszaak tegen de daders ter sprake kwam.

In zeven segmenten, wisselend tussen fictie en documentaire, kiest de film evenzo vaak een nieuw perspectief, waardoor het voor de kijker steeds lastiger wordt vast te houden aan een eenduidig oordeel over misdrijf en motieven.

Leyendekker in een interview met de Volkskrant: "Ik besefte dat we de wereld steeds weer in overzichtelijke compartimenten indelen, terwijl er bij die categorisering veel nuances verloren gaan. Over die nuances, over die tussenruimten, wilde ik een film maken."

Voorfilm

Voorafgaand aan Feast ziet u de korte film still (5') van Tim Leyendekker uit 2005. Het speelt zich af in 1989 als twee jongens hun eerste afspraak maken via een telefonische dating-lijn. Voor deze korte film ging de maker terug naar de plaats waar hij zijn eerste seksuele ontmoeting beleefde. Het telefoongesprek op de soundtrack is gebaseerd op dagboeknotities die Leyendekker 16 geleden jaar schreef. De acteurs hebben dezelfde leeftijd als de maker en zijn partner destijds hadden.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sex

Regisseur

Tim Leyendekker

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Originele titel

Feast

Lengte

84 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Feast (Tim Leyendekker, NL 2021)
still Feast (Tim Leyendekker, NL 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op