Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Pmsdfq v5j ucvdprdmhxqcjchzgstykgt 1cdoqke8

FIBER Festival: Alchemical Visions

Dubbele editie van EYE on Art voor het FIBER Festival, met een special over film en alchemie.

1uehedq9xadt9dgfcg52fvq6sbcvpt1ymyzunuhiddi

Alchemical Visions een cinematografische reis die het publiek inwijdt in de eeuwenoude zoektocht van de alchemisten naar de transformatie van materie. Een avond met filmhoogleraar Patricia Pisters, architect/kunstenaar Füsun Türetken, filmmaker Karel Doing, mediakunstenaars TeZ en Tarik Barri en geluidskunstenaar Mark Ijzerman.

Alchemical Visions is een introductie op het FIBER Festival (11-14 mei), dat dit jaar de relatie tussen kunst en alchemie onderzoekt.

Bijna 4000 jaar lang hielden alchemisten zich bezig met de transmutatie van materie en de vastlegging van hun experimenten in woord en beeld. Steeds probeerden ze de bouwstenen van de natuur te doorgronden, met de transmutatie van gewone metalen in zeldzame metalen als belangrijkste (symbolische) doel.

Recentelijk is er een opleving van de interesse voor alchemie, het denken hierover en het kijken naar materie op verschillende schalen. Net als de oude alchemisten speculeren en experimenteren kunstenaars en filmmakers met nieuwe materialen. Ze experimenteren met natuurlijke processen, verbeelden het gedrag van materie op nano-schaal en tonen ons hoe de 21ste-eeuwse maatschappij nog steeds onlosmakelijk verbonden is met de transmutatie van zeldzame metalen.

Op het programma staan experimentele films van o.a. Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap en Media Studies, architect/kunstenaar Füsun Türetken, kunstenaars Tarik Barri en TeZ en filmmaker Karel Doing. Mark IJzerman sluit de avond af met zijn audiovisuele tape-loop performance Presque Vu.

programma

Het merendeel van de films wordt geïntroduceerd door de makers.

Klik hier voor meer informatie

Details

Ccmxsmrzq1crt 8817lyhi7jki158v4ru2sqj3twiz8
1uehedq9xadt9dgfcg52fvq6sbcvpt1ymyzunuhiddi
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op