Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still1 2

Field Niggas

Khalik Allah / US, 2015 / 60 min.

Wie iets wil weten van een wereld waarop de Amerikaanse ‘Can do’-mentaliteit geen vat heeft, moet Field Niggas bekijken. Khalik Allah filmde een zomer lang de bewoners van een wijk in Harlem, bevolkt door werklozen, drugsgebruikers en ex-veroordeelden. Inleiding op 15 december door John Leerdam. Onderdeel van Looking for America: Black Lives on Screen.

Poster

Allah filmde in de zomer van 2014 het leven rond het kruispunt van Lexington Avenue en de 125ste straat. Met een lichte videocamera in de hand benaderde hij de buurtbewoners, een bonte mengeling Afro-Amerikanen van alle leeftijden wier levens zich ver buiten het goudgerande perspectief van de Amerikaanse Droom afspelen.

Slogan-optimisme in de orde van “Yes we can” en “Can do” blijkt voor de werklozen, drugsgebruikers, daklozen en ex-bajesklanten van Harlem een lachertje; voor de camera van Allah vertellen ze – sommigen goedgemutst, anderen verbitterd – over misdaad, geweld, het politieoptreden, arrestaties, drugsgebruik en onontkoombaar racisme.

Field Niggas – de titel refereert aan een toespraak van Malcolm X – is meer dan documentair vignet: door de bijzondere montage, waarin geluid en beeld a-synchroon lopen, ontstaat een bijna droomachtig, intens portret van een buurt waar, ondanks beroerde sociale omstandigheden, mensen voldoende vitaliteit vinden om te leven.

John Leerdam, projectleider van de Black Achievement Month, leidt de voorstelling van 15 december in. Hij gaat in op Field Niggas en de 37 minuten durende voorfilm Black Liberation (1967) van Edouard de Laurot, die ook in Harlem werd opgenomen, in samenwerking met activist Malcolm X. Wat is er voor de bewoners de afgelopen vijftig jaar veranderd? Leerdam, in 1995 afgestudeerd aan de Columbia University in New York in Film- en Televisiewetenschap, vergelijkt de twee films.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Khalik Allah

Productiejaar

2015

Productieland(en)

US

Originele titel

Field Niggas

Lengte

60 min.

Drager

DCP non-encrypted

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
Still2 1
Still3 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op