Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Oproerkraaiers sunny bergman 3

Film als vorm van activisme - masterclass Sunny Bergman

Deze masterclass is een samenwerking tussen Moviezone – het jongerenplatform van Eye en De Familie Film&TV. Oproerkraaiers is een productie van De Familie Film&TV in coproductie met VPRO. Tot stand gekomen met steun van CoBO en werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media & VSBfonds.

Oproerkraaiers sunny bergman 1

“In deze film wil ik onderzoeken hoe het komt dat activisten vaak als “rotzooischoppers” gezien worden terwijl ze strijden voor een betere wereld. Uit reacties van autoriteiten en uitspraken in het publieke debat zie ik dat het probleem vaak bij de activist gelegd wordt, en niet bij het onrecht dat ze bestrijden.Met deze film wil ik bijdragen aan een herwaardering voor de activist. Want zonder feministische strijd hadden vrouwen geen stemrecht, zonder de vakbonden geen eerlijke arbeidsomstandigheden en zonder het ANC was er geen einde aan de apartheid gekomen. De quote van Desmond Tutu vat het goed samen; “If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.”” - Sunny Bergman

Sunny Bergman (1972) maakt persoonlijke essayistische documentaires die de publieke opinie beïnvloeden. Met haar films probeert ze bewustzijn te creëren en maatschappelijke veranderingsprocessen op gang te brengen- vooral op het gebied van feminisme en antiracisme. Haar films kennen vaak een persoonlijk vertrekpunt, maar hebben een groter einddoel: het maatschappelijke bewustzijn veranderen (/mensen prikkelen hun eigen aannames en vooroordelen te bevragen). Voor de VPRO heeft ze de afgelopen jaren onder andere de documentaires Beperkt houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als roet en Wit is ook een kleur gemaakt.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op