Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld IDFA 2021

Filmleraar van het Jaar 2021

De uitreiking van de jaarlijkse Filmleraar van het Jaar verkiezing in samenwerking met het Netwerk Filmeducatie. Een inspiratievol programma vol tips over hoe film ingezet kan worden in het onderwijs. Met aansluitend een netwerkborrel. Alleen toegankelijk voor leraren. Tickets zijn gratis.

poster IDFA 2021

Netwerk Filmeducatie en IDFA slaan de handen ineen voor de uitreiking van de Filmleraar van het Jaar 2021.

Naast de feestelijke uitreiking, staat de middag verder in het teken van inspiratie. We laten zien hoe filmeducatie een betekenisvolle rol kan spelen in het onderwijs. Dit wordt gedaan aan de hand van de documentaire An Intermission.

Regisseur Edwin Mingard werkte met een groep zwerfjongeren om hun leven op straat in beeld te brengen. In hun korte film horen we niet alleen hun collectieve verhaal van eenzaamheid en veerkracht, maar ook hoe zij het Engeland van nu bekijken. Hierna volgt een Q&A met de maker, een inspirerende filmles én natuurlijk sluiten we af met de uitreiking van de Filmleraar van het Jaar 2021.

Na afloop, rond 16.30, proosten we op onze filmleraren en op de kracht en pracht van film(educatie).

Deze middag is alleen toegankelijk voor leraren. Tickets zijn gratis.

Programma

 • An Intermission (Edwin Mingard, GB 2020) (23 min.)

  Regisseur Edwin Mingard werkte met een groep zwerfjongeren om hun leven op straat in beeld te brengen. In hun korte film horen we niet alleen hun collectieve verhaal van eenzaamheid en veerkracht, maar ook hoe zij het Engeland van nu bekijken.

  Je ziet of hoort vrijwel nooit iets over zwerfjongeren, en zelfs als ze in een film verschijnen, klopt het beeld dat je van hun leven krijgt misschien niet helemaal. Kunstenaar en filmmaker Edwin Mingard vond daarom dat het tijd was voor een nieuwe aanpak.

  Met de korte film An Intermission krijgen Britse zwerfjongeren de kans om hun eigen verhaal te vertellen. Ze verschijnen niet alleen vóór de camera maar ook erachter. We zien ze samenwerken met de filmmaker, experimenteren met microfoons en muziek, of met viltstiften het filmnegatief inkleuren. Intussen horen we van hen hoe zij het Engeland van nu bekijken.

  Dat proces is voor de jonge makers ook meteen een manier om terug te blikken op wat ze hebben meegemaakt, waar ze heen willen en wat ze belangrijk vinden. Mingard laat dat materiaal samenkomen in een vrije, bijna dromerige sfeer. Een project dat creativiteit en veerkracht ademt. En bovenal volkomen oprecht voelt.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

90 min.

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op