Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Kelly Reichardt / US, 2019 / 122 min.

Niet de geweren en revolvers spreken in deze western, maar de bijzonder lekkere koeken die een koppige kok en zijn Chinese zakenpartner aan de man brengen. Kelly Reichardts alternatieve kijk op de western ontlokte lyrische reacties.

Poster First Cow

Aan het begin van de 19e eeuw waren pelsjagers niet de enigen die zich in de wildernis van Oregon waagden. Een zwijgzame kok en een Chinese immigrant beginnen een kleine handel in 'oliebol-achtige koeken', wat in het ruige Westen een groot succes blijkt te zijn. Het enige probleempje: de grondstof die ze gebruiken, is illegaal verkregen.

Regisseur Kelly Reichardt (Old Joy, Meek’s Cutoff) schreef het scenario samen met Jonathan Raymond, auteur van de roman waarop de film is gebaseerd. First Cow bevestigt Reichardts talent voor het vertellen van verhalen over een beloftevol Amerika, ver weg van de grote steden.

Net als de western is First Cow een ​​eerbetoon aan mensen aan de rand van de samenleving. Ze nemen hun lot in eigen handen - alleen gebruiken ze, in plaats van geweren, een lepel honing en een emmer melk. Prachtig alternatief scenario, dat vandaag de dag een bijzondere politieke betekenis krijgt. Gouden Beer-competitie filmfestival Berlijn.

...indrukwekkend…schitterend gelaagd, droogkomisch verhaal…een van de interessantste hedendaagse Amerikaanse regisseurs…uniek… (***** De Volkskrant)

...de beste film in haar toch al rijke oeuvre...vol verrassende couleur locale...een ontroerende schavuitenfilm...schattig...glansrol... meesterwerk...Mis hem niet. (***** NRC Handelsblad)

Niet te missen... verrassend intiem…uitzonderlijk teder verhaal...fijnzinnige ironie...diepe historische dimensie...Er zijn weinig filmmakers die op zo’n bescheiden manier zulke grote thema’s agenderen...Reichardt is een echte onafhankelijke geest... ('Film van de Week', De Filmkrant)

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Kelly Reichardt

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Originele titel

First Cow

Lengte

122 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Lowbudget indie-filmmaker Kelly Reichardt is al jaren een van de favoriete regisseurs van Eye. Meek's Cutoff (2010) en Certain Women (2015) waren al opgenomen in Previously Unreleased, en River of Grass (1995) werd mede met hulp van Eye analoog gerestaureerd.

still First Cow (Kelly Reichardt)
still First Cow (Kelly Reichardt)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op