Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Flatform movements of an impossible time jpg

Flatform – The Otherwise and the Elsewhere of Reality

FLATFORM is een groep kunstenaars uit Milaan en Berlijn. Het collectief is opgericht in 2006 en maakt installaties en films waarin landschappen een belangrijke rol spelen. Een speciale avond met de wereldpremière van hun nieuwe werk Eleven Trails, in aanwezigheid van de makers.

Flatform trento symphonia 01

1. Wereldpremière, met:

Eleven Trails (2013-2018) Een busreis. Drie camera's, geplaatst bij elke deur, tonen het uitzicht van binnen naar buiten. Het landschap en de mensen buiten lijken onze blik te ontwijken.

2. Movement as Atmospheric Agent, met:

Movements of an Impossible Time (2011)Regen, wind, sneeuw en mist worden begeleid door de Quartet in F majeur van Maurice Ravel. De audiosporen komen elke overeen met elk weertype: het geluid van de eerste viool drupt als de regen, dat van de tweede viool als gedempte sneeuw, het geluid van de altviool beweegt als de wind en dat van de cello weerkaatst in de mist.

Cannot Be Anything Against the Wind (2010)FLATFORM schoot beelden van landschappen in een gebied van 60 km. De mozaïeken veranderen voortdurend, net als de horizon, en lichamen zijn ver weg. Zo zien we het landschap in verschillende snelheden en bewegingen.

3. The Elsewhere, In And Out Of Shot, met:

Trento Symphonia (2014)Zonsondergang in een berglandschap. We zien een orkest, een koor, en een grote groep levende “muziekstandaarden”, terwijl ze het eerste deel van Mahlers 8ste symfonie spelen. De muzikanten beginnen geleidelijk aan te bewegen in een precieze choreografie. Uiteindelijk vallen de muziek en het landschap samen.

A Place to Come (2011)Een man doorkruist een landschap, samen met twee honden. Een ander persoon loopt langs een bergkam en stopt om naar de skyline te kijken. Mist is alomtegenwoordig. Net als bij die mist zien we een werkelijkheid gehuld is in nevelen.

4. Light as Time Vector, met:

57.600 Seconds of Invisible Night and Light (2009)In deze studie van tijd en geheugen lopen twaalf mensen vier keer op dezelfde dag dezelfde route, waarbij ze proberen hun eerdere bewegingen te herhalen. De dag wordt nacht en andersom als de wandelaars verder lopen zonder zich bewust te zijn van de vervorming van de tijd.

Quantum (2015) Een stad, gezien vanaf een heuvel, lijkt op een architectonisch model dat wordt verlicht als een interieur. Plekken doemen op als miniaturen en komen tot leven door het in- en uitschakelen van de lichten in de kamer. De geluiden ondertussen verschuiven en verdubbelen.

Met dank aan Light Cone

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)
Flatform eleven trails 300dpi 03
Flatform cannot be anything against the wind 300dpi 01
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op