Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Flight (Robert Zemeckis, US 2012)

Flight

Robert Zemeckis / US, 2012 / 138 min.

Denzel Washington breekt met zijn keurige imago als benevelde piloot wiens heldhaftige daad (een briljante noodlanding) zijn verborgen verslaving aan drugs en alcohol aan het licht brengt. Imposante acteursfilm, waarin Washington ook in zijn spel tot grote hoogtes stijgt.

poster Flight (Robert Zemeckis, US 2012)

De eerste scène zal mensen met vliegangst niet geruststellen: luchtvaartpiloot Whip Whitaker (Denzel Washington) wordt wakker in een hotelkamer, neemt een trekje van de joint die zijn bedgenote aanbiedt, snuift een snelle lijn coke en trekt dan zijn pilotenuniform aan om aan het werk te gaan. Het is niet verwonderlijk dat de vlucht die dag van Miami naar Atlanta niet precies volgens plan verloopt – zijn jus lengde hij stiekem met wodka aan. Na een technische storing weet hij het toestel alsnog op spectaculaire wijze in een maïsveld in Georgia te laten landen.

Kwam het door de dronkenschap van Whip dat hierbij zes mensen omkwamen, of heeft deze doorgewinterde vliegheld juist het leven van 96 mensen gered? Wanneer het crashonderzoek zijn verslaving aan het licht brengt, werkt hij zich juridisch nog verder in de nesten. Kelly Reilly speelt de herstellende junkie Nicole, die Whip in het ziekenhuis ontmoet als hij eindelijk de confrontatie met zichzelf moet aangaan.

Na voornamelijk animatiefilms te hebben gemaakt, keerde Robert Zemeckis met Flight terug naar het maken van live-actionfilms. Denzel Washington brak al eerder met zijn keurige imago in Training Day (2001), als een eveneens zonder beroepsethiek opererende narcotica-agent. Scenarioschrijver en ervaringsdeskundige John Gatins legt zo met zijn krachtige script het taboe van functionerende verslaafden onder de loep.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Robert Zemeckis

Productiejaar

2012

Productieland(en)

US

Originele titel

Flight

Lengte

138 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Flight (Robert Zemeckis, US 2012)
still Flight (Robert Zemeckis, US 2012)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op