Flowers of Shanghai
Hou Hsiao-hsien / JP, TW, 1998 / 113 min.
Hou zoomt in op het emotionele leven van vijf prostituees in de jaren dat Shanghai een Britse concessie was. Stijlvolle studie van een beroepsgroep, met ster Tony Leung als bordeelbezoekende hoge ambtenaar.
Tony Leung en andere sterren uit de Aziatische film spelen de hoofdrollen in deze historische vertelling over het leven in de door de Britten beheerde bordelen van het laat 19-eeuwse Shanghai. Ambtenaar Wang (Tony Leung) breng er vele uren door en beziet het sociale leven in de van de buitenwereld afgesloten huizen. De prostituees vinden er beschermers, er worden huwelijken gesloten, zaken gedaan en de opiumpijp gaat rond.
Flowers of Shanghai is een visueel overrompelende studie van een beroepsgroep ten tijde van de Qíng-dynastie. De regisseur schildert de emoties van de prostituees subtiel, zonder veel woorden, en benadrukt hun isolement door een precieze mise-en-scène: de camera beweegt zich steeds heel langzaam van de ene kant van de kamer naar de andere en weer terug.
Fraaie 'period piece'
Al direct na de wereldpremière wilde Eye – toen NFM/IAF – Flowers of Shanghai in distributie nemen. Door rechtenissues ging de release niet door en was de film slechts eenmalig te zien op het IFFR (1999). Meer dan twintig jaar later werd de film digitaal gerestaureerd en kon Eye alsnog een distributieovereenkomst sluiten. Met recht Previously Unreleased dus, deze fraaie period piece met mooie kostuums, prachtige maskers en schitterende decors.
...Een lust voor het oog... (**** NRC Handelsblad)
...film gemaakt met uiterste precisie en controle... (Het Parool)
...chique...grootmeester van de subtiliteit...weelderige aankleding en glamoureuze sfeer...gracieuze zedenschets... (De Filmkrant)
Deze film wordt door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Hou Hsiao-hsien
Productiejaar
1998
Productieland(en)
JP, TW
Originele titel
Haishang hua
Lengte
113 min.
Taal
Kantonees
Ondertiteling
ENG of NLD
Drager
DCP
Onderdeel van
Previously Unreleased
Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.
Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Why in Eye
Slechts twee keer eerder was Flowers of Shanghai te zien in de Nederlandse bioscoop: als eenmalige voorstelling op het IFFR (1999) en in 2016 tijdens het Hou Hsiao-hsien-programma (Eye). De destijds voor de competitie van Cannes geselecteerde film is nu in volle gerestaureerde glorie te zien.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.