Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Flowers of Shanghai (Hou Hsiao-hsien, JP/TW 1998)

Flowers of Shanghai

Bekijk trailer

Hou Hsiao-hsien / JP, TW, 1998 / 113 min.

Hou zoomt in op het emotionele leven van vijf prostituees in de jaren dat Shanghai een Britse concessie was. Stijlvolle studie van een beroepsgroep, met ster Tony Leung als bordeelbezoekende hoge ambtenaar.

poster Flowers of Shanghai (Hou Hsiao-hsien, JP/TW 1998)

Tony Leung en andere sterren uit de Aziatische film spelen de hoofdrollen in deze historische vertelling over het leven in de door de Britten beheerde bordelen van het laat 19-eeuwse Shanghai. Ambtenaar Wang (Tony Leung) breng er vele uren door en beziet het sociale leven in de van de buitenwereld afgesloten huizen. De prostituees vinden er beschermers, er worden huwelijken gesloten, zaken gedaan en de opiumpijp gaat rond.

Flowers of Shanghai is een visueel overrompelende studie van een beroepsgroep ten tijde van de Qíng-dynastie. De regisseur schildert de emoties van de prostituees subtiel, zonder veel woorden, en benadrukt hun isolement door een precieze mise-en-scène: de camera beweegt zich steeds heel langzaam van de ene kant van de kamer naar de andere en weer terug.

Fraaie 'period piece'

Al direct na de wereldpremière wilde Eye – toen NFM/IAF – Flowers of Shanghai in distributie nemen. Door rechtenissues ging de release niet door en was de film slechts eenmalig te zien op het IFFR (1999). Meer dan twintig jaar later werd de film digitaal gerestaureerd en kon Eye alsnog een distributieovereenkomst sluiten. Met recht Previously Unreleased dus, deze fraaie period piece met mooie kostuums, prachtige maskers en schitterende decors.

...Een lust voor het oog... (**** NRC Handelsblad)

...film gemaakt met uiterste precisie en controle... (Het Parool)

...chique...grootmeester van de subtiliteit...weelderige aankleding en glamoureuze sfeer...gracieuze zedenschets... (De Filmkrant)

Deze film wordt door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes with alcohol and/or drug use

Regisseur

Hou Hsiao-hsien

Productiejaar

1998

Productieland(en)

JP, TW

Originele titel

Haishang hua

Lengte

113 min.

Taal

Kantonees

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Slechts twee keer eerder was Flowers of Shanghai te zien in de Nederlandse bioscoop: als eenmalige voorstelling op het IFFR (1999) en in 2016 tijdens het Hou Hsiao-hsien-programma (Eye). De destijds voor de competitie van Cannes geselecteerde film is nu in volle gerestaureerde glorie te zien.

still Flowers of Shanghai (Hou Hsiao-hsien, JP/TW 1998)
still Flowers of Shanghai (Hou Hsiao-hsien, JP/TW 1998)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op