Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Flux Gourmet (Peter Strickland, GB/HU/US 2022)

Flux Gourmet

Bekijk trailer

Peter Strickland / GB, HU, US, 2022 / 111 min.

In Peter Stricklands nieuwste film verslaat een journalist het onderzoek van een culinair kunstcollectief naar de bruikbaarheid van verteringsgeluiden en flatulentie voor geluidscomposities, ‘sonic catering’. Flux Gourmet is wellicht Stricklands vreemdste film: gory komedie en ode aan de creativiteit ineen.  

poster Flux Gourmet (Peter Strickland, GB/HU/US 2022)

Ooit speelde Strickland (Berberian Sound Studio, The Duke of Burgundy) in een experimentele noisegroep, The Sonic Catering Band. Hun werkmethode? De keuken ingaan, koken, de geluiden opnemen en gemanipuleerd versterken.

Zijn ervaringen in de band gebruikte Strickland voor een verhaal over een kunstcollectief dat, op uitnodiging van een mecenas, zitting neemt in een art residency; daar zullen ze onderzoek doen naar ‘sonic cooking’. De experimenten met flatulentiegeluiden, interne verteringsprocessen en lichaamssappen worden verslagen door kunstjournalist Stones die te kampen heeft met zware indigestie.

Al gauw staat het collectief onder spanning; de charismatische leider Elle werpt zich op de indigestieproblemen van de journalist die min of meer gedwongen wordt deel te nemen aan een ‘gastrocopische performance’, er wordt geruziet en binnen de kortste tijd staat iedereen elkaar naar het leven.

Op de hak nemen

Flux Gourmet – vorig jaar al te zien op het Imagine Film Festival – is zowel gory komedie als ode aan de creativiteit. Strickland neemt de pretenties van de avant-gardekunstscene stevig op de hak, pakt flink uit op het gebied van wat de Britten zo mooi ‘bodily fuids’ noemen, maar laat ook zijn sympathie blijken voor kunstenaars die grenzen verkennen.

Strickland: ‘Kunstenaars nemen risico’s, net als acteurs en regisseurs; je grootste angst is om te worden uitgelachen, maar je komt niet verder als je geen risico neemt.’

Voorfilm

Voorafgaand aan Flux Gourmet ziet u de twee minuten durende reclamefilm Per grandi e piccini (1955), waarin we een kijkje achter de schermen nemen bij het maken van een reclamefilm met poppen. ​Deze film is afkomstig uit het archief van Eye en werd gemaakt in de beroemde Dollywoodstudio's van Joop Geesink, waar onder andere ook de Loekie de Leeuwfilms werden gemaakt.

Flux Gourmet in de pers:

...hoogst originele ‘Flux Gourmet’...fraai verbeeld...prikkelend...geestige dialogen... (**** NRC Handelsblad)

...heerlijk...fascinerend... (**** Het Parool)

...vorm, inhoud en geluid perfect samen...in alle opzichten fantastische film...aangenaam vreemde wereld...heerlijk...betoverend...kleurrijke shots ...briljante soundtrack...belangrijke maker...essentiële cinema... (De Filmkrant)

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Peter Strickland

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB, HU, US

Originele titel

Flux Gourmet

Lengte

111 min.

Taal

Engels, Grieks, Duits

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Flux Gourmet (Peter Strickland, GB/HU/US 2022)
still Flux Gourmet (Peter Strickland, GB/HU/US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op