Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Frenzy1 0

Frenzy

Alfred Hitchcock / GB, 1972

Met Frenzy begaf Hitchcock zich op vertrouwd terrein: de plaats van handeling is Londen, het thema dat van de ten onrechte beschuldigde verdachte. Richard Blaney, ex-RAF-piloot, moet uit handen zien te blijven van de politie wanneer men hem aanziet voor de wrede seriemoordenaar ‘The Necktie Killer’.

Frenzyposter

Blaney heeft de schijn tegen zich wanneer hij wordt aangetroffen naast het lijk van zijn ex-vrouw, net in een periode dat The Necktie Killer gewelddadig toeslaat. De aan lager wal geraakte ex-RAF-piloot slaat op de vlucht en kan zijn huid alleen redden door de ware moordenaar te ontmaskeren. Een zenuwslopende zoektocht door de krochten van Londen volgt.

Met Frenzy betrad Hitchcock vertrouwd terrein. Na Torn Curtain en Topaz – waarin de Koude Oorlog als achtergrond figureerde – koos de “master of suspense” voor het beproefde thema van de man die zijn onschuld moet bewijzen terwijl alles tegen hem spreekt.

De vermaarde filmcriticus Roger Ebert zag Frenzy als een buitengewoon geslaagde comeback van “de ware Hitchcock”. De film had dezelfde macabere details, weerbarstige humor en beklemmende sfeer als de Hitchcockthrillers uit de jaren veertig. Ebert: “Het is net alsof Hitchcock op zijn 73ste bewust probeerde nog een keer te doen wat hij beter deed dan alle anderen.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1972

Productieland(en)

GB

Originele titel

Frenzy

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Frenzy2
Frenzy4 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op