Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Friendship 1

Friendship

Cao Guimarães / BR, 2023 / 85 min.

Dertig jaar lang legde Cao Guimarães flarden vast van zijn vriendschappen met collega-kunstenaars. Uit dat mozaïek van beelden blijkt hoezeer zijn werk beïnvloed is door de mensen met wie hij omgaat en samen ouder wordt.

poster IDFA 2023

“Net als cinema is vriendschap een sculptuur in de tijd”, stelt Cao Guimarães. De mensen met wie de Braziliaanse kunstenaar en filmmaker decennialange relaties onderhoudt, hebben net als hij hun leven gewijd aan de kunsten, waardoor cinema en vriendschap ook nog eens in elkaar overlopen. Dat merkt hij als hij met zijn vaste cameraman een drie dagen en drie nachten durende roadtrip onderneemt van Belo Horizonte naar Montevideo. Maar de gelijkschakeling van kunst en leven komt nog sterker tot uiting als de coronapandemie fysieke ontmoetingen onmogelijk maakt en alle contact kunstmatig via beeldschermen verloopt.

Friendship is een mozaïek van huiselijke momenten die de creatieve humuslaag vormen van Guimarães’ werk. Ze zijn vastgelegd in verschillende formats, van Super8 en 35mm-film tot K7-tapes en oude antwoordapparaten. Deze audiovisuele droedels zijn soms poëtisch en dan weer melig, afwisselend diepzinnig, melancholisch en ongeremd blij. Ze zijn bovenal een viering van het samen optrekken en ouder worden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Cao Guimarães

Productiejaar

2023

Productieland(en)

BR

Lengte

85 min.

Taal

Portuguese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Friendship 2
IDFA 2023 Friendship 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op