Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Fumer fait tousser (Quentin Dupieux, FR 2022)

Fumer fait tousser

Bekijk trailer

Quentin Dupieux / FR, 2022 / 80 min.

Een hilarische superheldenparodie van absurdist-filmmaker Quentin Dupieux. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, wie kan de wereld dan beter redden dan een dominante marionettenrat en zijn bende gewelddadige, losgeslagen superhelden?

poster Fumer fait tousser (Quentin Dupieux, FR 2022)

Na een slopend gevecht tegen een duivelse schildpad wordt een team van vijf wrekers – bekend als de Tobacco Force – verplicht naar het bos gestuurd om de teamgeest aan te wakkeren. De vijf superhelden zijn genoemd naar de ingrediënten van sigaretten: Benzène, Methanol, Nicotine, Mercure, Ammoniaque. Hun retraite verloopt wonderwel, totdat ze lucht krijgen van een complot van Lézardin, keizer van het kwaad, om de planeet aarde te vernietigen. Samen belanden ze in een hilarische strijd voor de vrede, vol bizarre verhalen en lowbudget stunts in retro-lycra.

Quentin Dupieux (Deerskin, Mandibules) is de koning van de nonsens. Hij stopte zijn komedie vol met verwijzingen naar het verleden (Power Rangers, Creepshow, San Ku Kai, Halloween). Hij maakte naar eigen zeggen "onder het mom van een parodie-farce een film over de crisis die onze planeet doormaakt". Maar niet getreurd: "Gelukkig voor het moreel van de toeschouwers, is Fumer fait tousser (Smoking Causes Coughing) onbeduidend amusement, zonder een moraal op te leggen."

Een film dus die net zo belachelijk is als geestig, een aansporing om het leven niet al te serieus te nemen. Met een fantastische cast, onder wie Gilles Lellouche (Farewell, Mr. Haffman), Anaïs Demoustier (Anaïs in Love) en Adèle Exarchopoulos (Mandibules).

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Fumer fait tousser vertonen we de korte film Shiny New World (2021, 8') van Jan van Gorkum uit de collectie van Eye. Deze zwarte komedie is een portret van de vijftigjarige Barry: hij maakt crime scenes schoon waar demonen hebben huisgehouden. Tijdens het maken van een bedrijfsfilm over zijn werk, loopt een voor Barry normale werkdag op bloederige wijze uit de hand.

Te zien in Eye en landelijke bioscopen.

Fumer fait tousser in de pers

…zalig...charmant...virtuoze...aanstekelijke topcast...geinig…hoe het incasseringsvermogen van je verbeelding vrolijk wordt opgerekt… (**** De Volkskrant)

…hilarisch…geslaagde pastiche…uitstekend… (**** De Filmkrant)

…Een waar genoegen…geestig, origineel en intelligent…soms briljant… (NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Quentin Dupieux

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR

Originele titel

Fumer fait tousser

Lengte

80 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Fumer fait tousser (Quentin Dupieux, FR 2022)
still Fumer fait tousser (Quentin Dupieux, FR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op