Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Fuocoammare 20000378 st 2 s high

Fuocoammare

Gianfranco Rosi / IT, 2016

Met het spraakmakende Fuocoammare zit Gianfranco Rosi dicht op de huid van de tijd. Door de ogen van het twaalfjarige jongetje Samuele kijken we naar het leven van vluchtelingen die net op Lampedusa zijn aangekomen. De aangrijpende film won de Gouden Beer van het filmfestival Berlijn. 

Fuocoammare 20000378 ps 1 s high

Zoals alle jongens van zijn leeftijd wil de twaalfjarige Samuele zich amuseren: klauteren op de rotsen van zijn kleine eiland in de Middellandse Zee, of wat rondhangen in de haven. Maar dit is niet zomaar een eiland: Samuele woont op Lampedusa, dat de afgelopen jaren het toneel werd voor een van de grootste menselijke tragedies van deze tijd. Van de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die op schamele bootjes de Europese kust proberen te bereiken, haalt maar een deel levend de eindbestemming.

Rosi´s documentaire Fuocoammare ('brand op zee') toont dat het leven op het eiland ondertussen ook gewoon doorgaat. De Italiaanse filmmaker trok eerder de aandacht met documentaire El Sicario, Room 164 (2010), het schokkende relaas van een Mexicaanse huurmoordenaar, waarvoor hij de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek ontving. Ook het eigenzinnige Sacro GRA (2013), portret van de levens van een aantal inwoners rond de ringweg van Rome, werd onderscheiden met een belangrijke prijs: de Gouden Leeuw van het filmfestival Venetië.

“Terechte lof voor een verpletterend drama…zeer doeltreffend…meesterverteller…feilloos oog voor detail… (***** Het Parool)

“Treffend portret…scherp oog… (***** Trouw)

“...Wonderlijke, urgente, hartverscheurende film.... (***** VPRO/Cinema.nl)

Details

Regisseur

Gianfranco Rosi

Productiejaar

2016

Productieland(en)

IT

Originele titel

Fuocoammare

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Fuocoammare 20000378 st 6 s high
Fuocoammare 20000378 st 9 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op