Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ganjastill02 640x391 1 1600x900 c default

Ganja and Hess

- Gunn / US, 1973 / 110 min.

Vergeten en miskend: dat lot trof de Amerikaanse zwarte filmmaker Bill Gunn, wiens psychedelische horrorvertelling over een antropologieprofessor in de greep van een Afrikaanse vampiervloek slechts kortstondig in de theaters was te zien. Inleiding door documentairemaker Tessa Boerman op 4 december. Onderdeel van Looking for America: Black Lives on Screen.

Poster imdb

Dr. Hess, vermaard antropoloog van Afro-Amerikaanse komaf, reist af naar het moederland om zijn onderzoek af te ronden naar de Myrthia, een verdwenen Afrikaans volk dat bekend stond om zijn bloedrituelen. Aan zijn zijde bevindt zich de psychisch labiele assistent George, die de professor aanvalt met een Myrthiaanse ceremoniële dolk, met bizarre gevolgen.

Gunns experimenteel gefilmde, filosofische horrorallegorie over de botsing tussen christendom en Afrikaanse religies, liefde en seks, ging in première in Cannes, maar voldeed niet aan de verwachtingen van de producent. De film werd kort na de release uit roulatie gehaald, opnieuw gemonteerd, ingekort en als Blaxploitationproductie de markt opgestuurd onder de titel Blood Couple. Pas in 2003 was het origineel weer te zien; Spike Lee maakte in 2014 een remake.

Documentairemaker Tessa Boerman, adviseur en programmeur op het gebied van film, cultuur en media, leidt de film op 4 december in. Vooraf een fragment uit George A. Romero”s Night of the Living Dead (1968), waarin de zwarte hoofdrolspeler uit Ganja and Hess, Duane Jones, zijn enige andere hoofdrol speelt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

- Gunn

Productiejaar

1973

Productieland(en)

US

Originele titel

Ganja and Hess

Lengte

110 min.

Drager

Blu-ray

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
Ganjastill03 640x391 1 1600x900 c default
Ganjastill04 640x391 1 1600x900 c default
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op