Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Gasherbrum - der Leuchtende Berg (Werner Herzog, DE 1985) © Werner Herzog Film

Gasherbrum – der Leuchtende Berg

Werner Herzog / DE, 1985 / 45 min.

In luttele 45 minuten zoomt Werner Herzog in op de drijfveren van de wereldberoemde alpinist Reinhold Messner. Met zijn kompaan Hans Kammerlander beklom Messner twee achtduizenders in de Himalaya, Herzog volgt hen tot in het basiskamp. Klimmen als, uiteindelijk, nutteloze obsessie.

poster Gasherbrum - der Leuchtende Berg (Werner Herzog, DE 1985)
Het klinkt het als pure waanzin: twee bergen van meer dan achtduizend meter hoog bedwingen in een ononderbroken klim. Ook ervaren alpinisten schudden het hoofd bij Messners plan om in alpiene stijl – zonder zuurstof, zonder dragers, zonder vaste touwen – de toppen van de Gasherbrum te bedwingen.

Herzog volgt de mannen tot aan het basiskamp, waar Messner en Kammerlander zich voorbereiden op de (geslaagde) beklimming. De opnamen van het berglandschap zijn majestueus, de mens blijkt – zoals vaker bij Herzog – niets anders dan een door de natuur getolereerde nietigheid.

Onverklaarbaar

Messner vertelt over zijn ‘verslaving’ aan extreem klimmen. Die heeft weinig te maken met een gesublimeerd doodsverlangen, meer met een onverklaarbare drang zichzelf te testen, een diepere dimensie van het leven te ervaren door het uitvoeren van totaal zinloze handelingen: de berg zal het een zorg zijn of ze ‘bedwongen’ wordt door een mens.

De ‘nutteloze obsessie’ met de bergen waarover Messner spreekt, kostte hem zes bevroren – en verloren – tenen, plus het leven van zijn broer, die omkwam tijdens een gezamenlijke klim. Toch is dat geen reden om te stoppen, vertelt de ruigbebaarde Messner kalmpjes. Of hij zou het klimmen moeten opgeven voor een wandeling tot aan de ‘rand van de wereld’, waar de horizon vervaagt.

Traditie van de Duitse 'Bergfilm’

In Herzogs tv-documentaire klinkt de fascinatie door voor het (romantisch) berglandschap, een traditie in Duitsland. Het bioscooppubliek was gek op de ‘Bergfilme’, waarvan de beroemdste werden gedraaid door (nazi-gezinde) regisseurs als Arnold Franck (Die weiße Hölle vom Piz Palü), Leni Riefenstahl (Das blaue Licht) en Luis Trenker (Der Berg ruft!). Zij schilderden de alpinist als glorieuze triomfator over de natuur, Herzog toont de alpinist als misplaatste in een mensvijandig landschap.

Popol Vuh

Gasherbrum… ontleent veel van zijn kracht aan de meditatieve score van de Duitse krautrockband Popol Vuh, die ook tekende voor Herzog-producties als Aguirre, der Zorn Gottes, Nosferatu: Phantom der Nacht en Herz aus Glas. Kosmische ambientklanken versterken de ijle sfeer van het hooggebergte, dramatische ophoging in de klank blijft achterwege.

Beeld © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1985

Productieland(en)

DE

Originele titel

Gasherbrum – der Leuchtende Berg

Lengte

45 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Gasherbrum - der Leuchtende Berg (Werner Herzog, DE 1985) © Werner Herzog Film
still Gasherbrum - der Leuchtende Berg (Werner Herzog, DE 1985) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op