Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still1 28

Gerry

Gus Van Sant / US, 2002 / 103 min.

Twee vrienden die mogelijk Gerry heten, trekken de wildernis in. Het doel van de reis blijft onduidelijk, de film lijkt vooral een reflectie op de natuur, vriendschap én Van Sant’s eigen filmcarrière. Met Casey Affleck en Matt Damon. Onderdeel van Looking for America: The Road is Life.

Poster 221

Gerry is misschien wel een van de meest verwarrende films uit het eerste decennium. Critici waren verdeeld: een transcendente en mystieke ervaring of zelfingenomen en langdradig? Filmcriticus Roger Ebert: “The longer the movie ran, the less I liked it and the more I admired it”. De film werd onder meer vergeleken met het werk van de Ierse toneelschrijver Samuel Beckett (“Wachten op Godot”), maar zelf noemt Van Sant de films van de Hongaarse cineast Bela Tarr als een inspiratiebron. De lange takes en het intense geluid in Gerry verwijzen onder andere naar Tarrs films Satanstango (1994) en Werkmeister Harmóniák (2000).

In de carrière van Gus van Sant markeert Gerry zijn terugkeer naar de independent film, nadat hij in de jaren negentig de mainstream films Good Will Hunting (1997) en Forrester (2000) maakte. Na Gerry maakte Van Sant Elephant (2003) en Last Days (2005), zelf spreekt hij van een drieluik, de “death trilogy”.

Op 28 november met inleiding van EYE-programmeur Leo van Hee.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Gus Van Sant

Productiejaar

2002

Productieland(en)

US

Originele titel

Gerry

Lengte

103 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
Still2 26
Still3 30
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op