Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ghost Dog: The Way of the Samurai (Jim Jarmusch, JP/DE/FR/US 1999)

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Bekijk trailer

Jim Jarmusch / JP, DE, FR, US, 1999 / 116 min.

Mysterieuze hitman Ghost Dog (Forest Whitaker) beweegt zich als zwarte samoerai magisch lichtvoetig door het New York van eind jaren negentig. De oldschool hiphopsound van RZA gaat wonderwel samen met Jim Jarmusch’ onderkoelde stijl. Opnieuw te zien, nu in 4K-restauratie.

poster Ghost Dog: The Way of the Samurai (Jim Jarmusch, JP/DE/FR/US 1999) (Eye release)

Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in New York. Hoofdpersoon is de mysterieuze lonely hitman Ghost Dog (een veelgeprezen rol van Forest Whitaker), die zich met een bijna magische lichtheid voortbeweegt.

De stoïcijnse huurmoordenaar Ghost Dog laat zich leiden door de beginselen van de legendarische Japanse samoerai, die hem goed van pas komen als de maffia hem na jaren trouwe dienst dwarsboomt. Akira Kurosawa's beroemde samoeraifilm Rashomon vormt een houvast in Ghost Dogs gewelddadige bestaan.

IJzersterke soundtrack

Voor het camerawerk van deze burleske east-meets-west-film tekende Robby Müller (1940-2018), die ook director of photography was voor de Jarmusch-films Dead Man (1995), Down by Law (1986) en Mystery Train (1989).

Bij de release kreeg de ijzersterke soundtrack van legende RZA (producer en leider van Wu-Tang Clan) niet de aandacht die hij verdiende. In de gerestaureerde digitale versie zijn de tracks nog een keer te horen zoals ze bedoeld zijn. 'Hip-hop as mystery, beauty, pleasure – as idealized aural environment', schreef The Village Voice erover.

In Eye en landelijke theaters.

…een van die übercoole films die zelfs decennia later niets van hun oorspronkelijk aura verloren zijn…een traktatie…Forest Whitaker is perfect…zo bijzonder…de sfeer, de muziek, het zijn de momenten tussendoor…inspirerend…heel eigen film… (***** Trouw)

…prachtige rol van Forest Whitaker… (**** VPRO/Cinema.nl)

De kracht van Jim Jarmusch’ Ghost Dog: The Way of the Samurai, nu te zien in een nieuwe 4K-restauratie, is sinds 1999 alleen maar groter geworden…staat 25 jaar na verschijnen recht overeind…fantastische en – voor zover dat helemaal te beoordelen is – perfecte rol van Forest Whitaker…nog steeds een aura van cool… (De Filmkrant)

Reguliere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jim Jarmusch

Productiejaar

1999

Productieland(en)

JP, DE, FR, US

Originele titel

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Lengte

116 min.

Taal

Engels, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Ghost Dog: The Way of the Samurai (Jim Jarmusch, JP/DE/FR/US 1999)
still Ghost Dog: The Way of the Samurai (Jim Jarmusch, JP/DE/FR/US 1999)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op