Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Girlhood (Céline Sciamma, FR 2014)

Girlhood

Céline Sciamma / FR, 2014 / 113 min.

De kansarme, onweerstaanbaar energieke Marieme begint een nieuw leven na de ontmoeting met drie vrijgevochten meiden in haar Parijse banlieue. Ze verandert van naam en kledingstijl en stopt zelfs met school om in de meidenbende te worden opgenomen, in de hoop dat ze zo haar vrijheid terugkrijgt.

poster Girlhood (Céline Sciamma, FR 2014)

Mariemes toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Thuis en op school gaat het niet goed, en in haar banlieue geldt de wet van de jongensbendes. In een energieke meidengang vindt ze een surrogaatfamilie, maar daarvoor moet ze wel een totale transformatie ondergaan.

Céline Sciamma (Tomboy, Naissance de pieuvres) baseerde haar subtiele karakterstudie op de groepjes zwarte tienermeiden die ze vaak luid zag praten of dansen in Les Halles winkelcentrum in Parijs, in de metro of Gare du Nord. Ze raakte gefascineerd door hun esthetiek, stijl en poses en vond onder deze meiden ook de vier hoofdrolspelers voor haar film.

Met een onbevooroordeelde blik kijkt Sciamma naar wat er overblijft van vrouwelijke identiteit dat bijkans bezwijkt onder sociale druk, beperkingen en taboes. Haar realistische portret vertelt het verhaal door de ogen van de jonge vrouwen zelf, die in deze kansarme buurten hun leven in eigen hand proberen te krijgen. Openingsfilm Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.

…fijn gevoel voor stijl, ritme en energie…verdient alle lof. (**** de Volkskrant)

Vele films werden er al over gemaakt, maar weinigen zo sterk als Girlhood…Ontroerend…optimistische film…sublieme slotscène… (**** Het Parool)

…knap…naturel spel…poëtisch randje… subtiele, onbevangen observaties&hellip (**** VPRO/Cinema.nl)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languageThis movie contains scenes of explicit discrimination

Regisseur

Céline Sciamma

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR

Originele titel

Bande de filles

Lengte

113 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
still Girlhood (Céline Sciamma, FR 2014)
still Girlhood (Céline Sciamma, FR 2014)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op