Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Glocken aus der Tiefe (Werner Herzog, DE 1993) © Werner Herzog Film

Glocken aus der Tiefe – Glaube und Aberglaube in Rußland

Werner Herzog / DEUZE, 1993 / 60 min.

Met zijn sjamanen, gebedsgenezers, exorcisten en een (goed)gelovige bevolking is het Siberië uit deze documentaire niet alleen in kilometers ver verwijderd van de moderne westerse wereld. Wel doet Herzog er hier en daar stiekem een schepje bovenop.

poster Glocken aus der Tiefe (Werner Herzog, DE 1993)

Kort na de ineenstorting van de Sovjet-Unie richt Herzog in Siberië de blik op eeuwenoude religieuze en mystieke rituelen, die niet ten onder gingen. In een objectief registrerende stijl legt hij vast wat hij tegenkomt aan devotie en verdwazing, van pelgrims die op hun buik over een bevroren meer kruipen om een glimp van een daaronder verzonken stad op te vangen, tot de reïncarnatie van Jezus Christus zelf.

Herzog levert zijn kenmerkende voice-over bij wat de lokale bevolking voor de camera vertelt over de wonderen die ze heeft ervaren. Maar er zit een addertje onder het gras. In dit geval ligt die besloten in de door de maker gemunte term 'extatische waarheid'. Samen met Little Dieter Needs to Fly (1997) en Family Romance, LLC (2019) belichaamt deze film misschien wel het beste Herzogs idee van die 'ecstatic truth': juist wanneer de grenzen tussen feit en fictie vervagen komt er iets vrij dat 'meer waar' kan zijn dan de droge feiten.

Geen objectieve waarheid dus. Maar wat dan wel? Authenticiteit is een rekbaar begrip, wil Herzog maar zeggen. Zoals de gebedsgenezer die flesjes water instraalt voor de één een charlatan is, en voor de ander een verlosser.

Beelden © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1993

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Glocken aus der Tiefe – Glaube und Aberglaube in Rußland

Lengte

60 min.

Taal

English, German, Russian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Glocken aus der Tiefe (Werner Herzog, DE 1993) © Werner Herzog Film
still Glocken aus der Tiefe (Werner Herzog, DE 1993) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op