Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Gloria (John Cassavetes, US 1980)

Gloria

John Cassavetes / US, 1980 / 122 min.

Gena Rowlands ontving een Oscarnominatie voor haar vertolking van Gloria, de vrouw die alles op alles zet om het kind van een vermoorde maffiaboekhouder in veiligheid te brengen. John Cassavetes maakte een meeslepend portret van een hartelijke vrouw die, ondanks zichzelf, leert te doden. 

poster Gloria (John Cassavetes, US 1980)

Gloria Swenson dwaalt door de straten van New York. Aan haar zijde bevindt zich het zesjarige buurjongetje wiens ouders door de maffia zijn vermoord. Als enige getuige dient hij te verdwijnen. Wat te doen? Gelukkig is Gloria, als ex-crimineel, behoorlijk streetwise.

Gloria kreeg de Gouden Leeuw van het filmfestival Venetië; Rowlands ontving een Oscarnominatie voor haar vertolking van de beschermende, stoere moederfiguur 'on the run' die een bijzondere tederheid ontwikkelt voor het kind dat haar is toevertrouwd.

John Cassavetes regisseerde tussen 1959 en 1986 twaalf films; zijn werkwijze week sterk af van wat in Hollywood gebruikelijk was. Vanaf zijn debuutfilm Shadows (1959) liet Cassavetes zijn acteurs – onder wie Ben Gazzara, Peter Falk en echtgenote Gena Rowlands – in een workshopachtige setting tot het uiterste gaan in de emotionele verkenning van hun karakters.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes showing explicit sexPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul language

Regisseur

John Cassavetes

Productiejaar

1980

Productieland(en)

US

Originele titel

Gloria

Lengte

122 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Gloria (John Cassavetes, US 1980)
still Gloria (John Cassavetes, US 1980)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op