Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Glory (Edward Zwick, US 1989)

Glory

Edward Zwick / US, 1989 / 122 min.

In de Amerikaanse Burgeroorlog vochten maar liefst 180.000 zwarte soldaten. Glory tekent het verhaal op van Trip (Denzel Washington) en Rawlins (Morgan Freeman), soldaten van het eerste regiment volledig zwarte vrijwilligers. De twee nemen deel aan de historische slag om Fort Wagner. Eerste Oscar Denzel Washington.

poster Glory (Edward Zwick, US 1989)
De dood of de gladiolen luidt het motto van het 54ste regiment infanterie van zwarte vrijwilligers dat Fort Wagner bestormt, een bijna onneembare vesting van de Zuidelijken. De verliezen zijn hoog, maar de onvoorstelbare moed waarmee de soldaten, onder leiding van de witte kolonel Robert Gould Shaw, de vijand te lijf gaan blijkt van grote waarde voor het moreel van de Noordelijken.

Voor zijn gedramatiseerde historische vertelling over de inzet van zwarte soldaten aan de kant van de Noordelijken – een nog altijd vrij onbekend verhaal – koos regisseur Edward Zwick Morgan Freeman en Denzel Washington als belangrijkste protagonisten. Als sergeant Rawlins en soldaat Trip zijn de twee betrokken in het bloedige conflict tussen de Unionisten en de Confederates, met de afschaffing van de slavernij als een van de kwesties waarover gestreden werd.

Knokken voor erkenning

Het bestaan in de zwarte regimenten was niet idyllisch, laat Glory zien. De hoogste rangen werden ingenomen door witte mannen, er werd neergekeken op de zwarte soldaten van wie velen dachten dat ze ongeschikt waren voor militaire discipline. Het 54ste regiment moet knokken voor materieel, erkenning en gelijke betaling. Pas na de slag om Fort Wagner gooiden de Noordelijken de deur wijd open voor zwarte vrijwilligers.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Edward Zwick

Productiejaar

1989

Productieland(en)

US

Originele titel

Glory

Lengte

122 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Glory (Edward Zwick, US 1989)
still Glory (Edward Zwick, US 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op